P1000491b

Laxpaté med musslor

I söndags gjorde jag en laxpaté och jag var väldigt osäker på om det verkligen är något att blogga om. Googlar man ”laxpaté” så hamnar man på recept som i mångt och mycket liknar det här. Det kanske i alla fall kan ge lite inspiration. Främst var den faktiskt tänkt som vardagsmat då barnen är väldigt förtjusa i det. Det passar nämligen både till 3,5-åringen och den lille som är åtta månader.

Mixar man samman den med potatis så blir det perfekt barnmat till den lille som annars verkar vara lite känslig för fisksmak. Vi tog också ett par skivor till förrätt på söndagen. Visst, det är lite av en sjuttiotalare det här men allt från den tiden är ju inte värdelöst och köper man skaplig lax så blir det riktigt festigt. De hade bra pris på hel laxsida i söndags i min affär och då blir det inte på något sätt en dyr historia heller. Man kan ersätta lite (ungefär 10%) av den färska laxen med rökt lax om man har det hemma men jag struntade i det.

I övrigt så odlar jag lite för tillfället. Det behövs lite fönsterodling den här tråkiga tiden på året och skott är så dyra att köpa och vi glömmer alltid bort att äta upp dem. Återkommer om det när de har kommit upp. Nu tillbaks till laxpatén.

Du behöver

600 g färsk lax utan skinn och tärnad i större tärningar
2 ägg
4 dl vispgrädde
1 dl hackad dill
1 krm cayennepeppar
1 tsk salt
0,5 tsk nymalen svartpeppar
1 msk pressad citron
150 g konserverade musslor (eller vad nu en burk ligger på för storlek, det är inget kritiskt)

Gör så här

Sätt ugnen på 200 °C. Se till att alla ingredienser är kylskåpskalla. Vad jag förstår kan det skära sig annars, men det verkar inte vara så stor risk. Lägg lax och salt i en matberedare och mixa ordentligt. Tillsätt först ägg och sedan grädde under fortsatt mixande.

Smörj en avlång bakform. Häll ut hälften av smeten i bakformen, strö sedan över musslorna och toppa med resten av smeten. Platta till så gott det går och försök få ner smeten i hörnen. Grädda mitt i ugnen på vattenbad i en timma. Ta ut formen och låt den svalna lite. Vänd sedan ut patén på ett fat och ställ in i kylen tills den ska serveras. Det är inget vidare att frysa det här så försök äta upp den de närmaste dagarna.

P1000491b

 

När vi hade den till förrätt så serverade jag den med några räkor och en sås på creme fraiche och stenbitsrom. Som vardagsrätt kokade jag potatis till och använde samma romsås. Man kan pressa lite citron över om man vill också.