P1000510b

Kofta – indiska lammköttbullar

Idag fick jag lite avbytning i barnomhändertagandet och kunde dra ihop en lite mer omfattande vardagslunch. Det bidde indiskt och tanken när jag gör såna här rätter är att också bygga på matlådeförrådet. Av alla basvaror så tycker jag att ris är det som klarar frysen bäst. Potatis är helt värdelöst efter frysen och pasta är okej, men tyvärr är glutenfri pasta oätbar efter att ha varit en sväng under 0 °C.

Bilden är lite missvisande och jag fokuserade nog väl mycket på att det skulle se bra ut. Det här är definitivt en såsrätt och såsen var mycket tjockare än vad den ser ut att vara på bilden. Egentligen är det ett rätt stört beteende från min sida då alla vet att indiskt käk liksom ska bada i sås och såsen dessutom gärna ska se lite sådär skuren ut.

Jag skulle aldrig drömma om att köpa färdiga kryddsåser till indisk mat när det blir så oändligt mycket bättre om man gör från grunden. Likaså använder jag nästan aldrig färdig curry i någon som helst form. Jag vet att det finns bra curry, både torr och våt, att köpa, men inte i det vanliga affärssortimentet. Varför skulle man egentligen köpa färdigt när det är så enkelt att blanda till det hela själv? Då slipper man dessutom förhoppningsvis utfyllnadsmaterial.

Receptet är för övrigt (i princip) i sin helhet hämtat från min bästa asiatiska kokbok. Det är en amerikansk bok i svensk översättning som jag nog hyllat förr. Den här är det i alla fall, ich de flesta känner nog igen den. Det känns som att den var med på varenda bokrea för 12-20 år sedan. Rätt gammal bok, men allt beskrivs från grunden, som det ska beskrivas.

Det här behöver du för sex stora portioner

Köttbullarna
1 kg lammfärs
1 lök, finhackad
2 chilifrukter, finhackade
1 msk riven ingefära
3 vitlöksklyftor, finhackade
1 tsk mortlad kardemumma
1 ägg
1 dl ströbröd
0,5 dl neutral olja

Såsen
2 lökar, skivade
1 chili, skivad
2 msk finhackad ingefära
2 vitlöksklyftor, fint skivade
1 tsk gurkmeja
1 msk koriander, mortlad
1 msk spiskummin, mortlad
1 msk chilipulver
0,5 dl vinäger
3,5 dl vatten
2 dl turkisk yoghurt
1 burk kokosmjölk

Gör så här

Köttbullarna
Blanda allt till köttbullarna utom oljan och rulla ihop till lite större bullar.

P1000510b

Stek dessa försiktigt i oljan i en gryta så att de får fin färg. De behöver inte genomstekas. Ta sedan ur köttbullarna och lägg dem i en skål eller något.

Grytan/såsen
I fettet i grytan lägger du löken, chilin, vitlöken, ingefäran och gurkmejan och steker på svag värme tills löken blir glasartad och mjuk. Tillsätt då koriander, spiskummin, chilipulver, vinäger och vatten och koka upp. Sänk temperaturen och tillsätt köttbullarna. Låt puttra utan lock i ungefär 30 minuter, plocka sedan upp köttbullarna igen och tillsätt yoghurt och kokosmjölk. Låt puttra till önskad konsistens. Jag skulle säga att man ska reducera ner det till ungefär hälften. Då lägger man i köttbullarna igen och värmer upp det och inväntar servering.

Servera till gott ris kokat med lite russin i. Mycket fin mat det här och det passar sig som sagt utmärkt till matlådor.