Här kommer en liten minipost på vodkagravad lax. Det är precis som vanlig lax bara det att man stänker över lite rysk vodka också.
Du behöver
1 kg laxfilé, av bästa sort (här resonerade jag kring laxkvalitet)
1 dl socker
0,5 dl salt utan jod
2 msk rysk vodka (ej Smirnoff ty den smakar inget, liksom Absolut)
1 dl hackad dill, jag väljer fryst
Gör så här
Blanda socker och salt och strö ut över laxfilén.
Strö sedan över dillen och stänk på vodkan. Dela på tvären och lägg laxbitarna mot varandra som bilden nedan visar med skinnsidorna utåt.
Lägg in i en påse och lägg påsen på en tallrik i kylen. Lägg en till tallrik upp och ner ovanpå och ställ en rejäl tungd på det där. Jag ställde på min jätteskinka. Genom att lägga på ett bra tryck så kommer man få kompaktare och finare fisk. Låt stå i tre-fyra dagar och vänd varje dag på påsen. Borsta sedan ren laxen från dill och häll av vätska som trängt ut ur fisken. Behåll i kylen tills den ska serveras. Se då till att skära den mycket fint och se även till att ta bort den där blodkanalen som ligger längs skinnsidan.