P1000080b

Havskräftssallad på råraka

På lördagar och söndagar tillåter jag mig själv att gå hur långt som helst i köket. Förutom att jag har rimmat lite oxbringa idag att äta senare i veckan (återkommer om det) så blir det ett par rätter som vi äter i kväll också. Vi brukar äta förrätten tillsammans med barnen och sen tar vi huvudrätten när ungarna har lagt sig.

Det där är ingen modell som kommer funka i all evighet men med en unge på 3,5 och en på 0,5 år är det rätt perfekt. Det kräver dock lite stadigare förrätter för man är hungrig vid 17-tiden och huvudrätten serveras ju inte förrän vid 20.

Idag har jag låtit mig inspireras av ICA’s kokbok om landskapsrätter ”Sveriges nya landskapsrätter”, en jättefin kokbok som går att komma över för en spottstyver. Jag har inte riktigt följt recepten utan adderat lite saker. Till förrätt har vi ätit en sallad på havskräftstjärt, prästost, äpple, citron, dill och pernod. Pernod gjorde jättemycket för smaken och både jag och frun var mycket nöjda. Jag lade upp salladen på en råraka och serverade klorna till.

För två personer behöver du

Salladen
2 stora havskräftor, ta ur stjärten och tärna den. Spara klorna för dekoration
0,5 svenskt äpple, urkärnat,skalat och tärnat
50 g vällagrad prästost, tärnad
1 msk finhackad dill
0,5 msk färskpressad citronsaft
1 msk pernod, går så klart att utesluta men det är trist. Man kan också ta en liten pernod när man lagar maten.

Råraka
1 jättestor potatis eller två mindre, grovt riven
1 äggula
salt och peppar
lagom mycket nyriven muskot
Smör till stekning

Gör så här

Blanda alla ingredienser till salladen och ställ in i kylen. Det skadar inte om den får stå till sig i en timma.

P1000080b

Blanda ingredienserna till rårakorna. Rårakorna steker jag på låg värme i rätt mycket smör i formar för att hålla ihop dem. Det har jag pratat om förr så jag går inte in på det nu. Stek tills de är klara. Det tar väl i runda slängar en halvtimma. Jag stekte också en liten puck av purjolök för att det blir snyggt och smakar gott.

P1000083b

Lägg upp på tallrik. Det här var som sagt en riktig höjdare och pernod gjorde minsann sitt till. Man är dessutom tämligen tuff om man dricker pernod, det vet alla.

Vi drack en jättebra IPA (India pale ale) till maten. Den är lite av en favorit nu och är dessutom ekologisk. Rekommenderar den starkt. Man kan också tänka sig ett bra Chablis till det här eller varför inte veteöl (Hoegarden är bra).

P1000088b