P1000090b

Strömming med potatis

Det här är sjukt mycket mer än strömming med potatis men Jante högg in där och berättade för mig att om jag ska jag förhäva mig så ska jag i alla fall ge fan i att göra det i titeln. Egentligen har det ingen betydelse för jag förhäver mig ju här i den efterföljande texten.

Egentligen är det frågan om: Senaps- och pepparrotstekt strömming men prästostpotatispuré, lingonättika och lingonkräm. Där kom det som Jante hatar. Receptet kommer från ICA’s bok om landskapsrätter men jag har modifierat det lite. Inte alls speciellt mycket egentligen för grundreceptet är så pass bra. Jag jobbade lite mer med potatisen och hade inte rönnbär så ungefär där landade jag. Fin bok för övrigt.

I alla fall är det frågan om en bra helghuvudrätt som vi ikväll käkade efter att ungarna somnat. Med dem käkade vi lite kräftsallad på potatisgrej. Strömming är ju smått fantastiskt. Det är superfin fisk och kostar nästan inget. Det är allvarligt talat nästan det billigaste man kan köpa i kött- /fiskväg. Jag köpte ett kilostråg för 35 spänn idag och fisken var riktigt fin, ovanligt stora filéer. Visst adderar man lite till kostnaden ju fler tillbehör man plockar på men det här är och förblir billig mat. Den ser lite trasslig ut men det här fixar alla. ALLA. En timmes matlagning ungefär och det är banne mig rimligt en lördag.

För fyra personer behöver du

Firren
800 g färska strömmingfiléer
3 msk grovkorning senap
2 msk finriven färsk pepparrot
1 dl ströbröd
salt och peppar

Lyxig potatispuré
1 kg potatis. Gärna mjölig
1 dl creme fraiche
40 g smör
salt och peppar
mjölk efter eget huvud (Va? Jag har väl inget huvud?)

Lingonättika
2 msk lingon, frysta funkar fint
0,5 dl ättika
2 msk vatten
0,5 tsk honung
salt

Lingonkräm
0,5 dl lingon
1 dl creme fraiche
2 msk riven pepparrot
2 msk honung

Ytterligare tillbehör
Smörstekta kantareller

Gör så här

Börja med att skala potatisen och koka den.

Nu är det dags att göra i ordning lingonkrämen och lingonättikan.

Lägg ihop ättika och lingon och koka upp. Ta av från plattan och låt stå 30 minuter. Då silar du av lingonen och blandar ättikan med honung, vatten och lite salt och smakar av. Det är lite surt elände det där men det är fullkomligt nögvändigt och blir grymt på fisken. Låt den stå i kastrullen och vänta på det andra.

Blanda sedan lingonen till krämen med creme fraiche, pepparrot, honung och salt. Blanda den försiktigt, du vill inte att den ska bli lättflytande. Ställ in den i kylen sen.

Lägg upp filéerna med insidan uppåt. Blanda senap och pepparrot och bred den på firren rätt tunt och vik ihop strömmingen mot sig själv, d v s vik högersidan mot vänstersidan (se bild). Panera i ströbröd, salta och peppra och låt vila på en skärbräda tills det är serveringsdags. Det här är det sista du gör klart. Skäms inte för att steka massor. Det här kan man sedan lägga in i en 1-2-3-lag bara rakt av och servera på julbordet som det är efter att det legat inne i tre dagar. Det är sjukt gott med inlagd stekt strömming.

P1000090b

Potatisen här är lite den trickiga grejen. Jag ville få till den där fina purén som man får på bättre restauranger där den är relativt lättfrlytande men ändå håller ihop. Jag lyckades ska sägas; den blev precis som jag ville ha den. När potatisen är genomkokt så pressa den i en potatispress. Passera den sedan genom passersil och lägg tillbaks den passerade potatisen i kastrullen. Tillsätt smör och creme fraiche och hetta upp försiktigt. Tillsätt sedan mjölk tillså du har den där fina konsistensen som alla vill ha. Rör ordentligt hela tiden. Smaka av med salt och peppar. Den här är enkel att varmhålla under lock i en kastrull. Rör bara lite i den emellanåt. Testsa att göra så här en gång. Det är inte så jobbigt och resultatet är något du aldrig uppnår med vare sig potatisstöt eller elvisp.

Stek strömmingarna på medelhög temperatur i pinsamt mycket smör.

Montera sedan allt som du tycker är lämpligt men se till att bara hälla en tesked av ättikan över fisken. Det är det den är till för.

Vi drack lite fatigare chardonnay till det här och det kändes bra. Det där fatiga från ”nya världen” kan jag själv uppleva som lite väl insmickrande men här handlar det ändå om relativt fet mat och där bärs det upp.

P1000098b