P1000070b

Pizza med kantareller och parmaskinka

Alla matbloggare ska väl ha post på hemgjord pizza antar jag. Min är både bra och dålig. Den är dålig för att min botten aldrig blir lika bra som den blev förr innan jag visste att jag var wheatard (glutenallergiker). Tidigare gjorde jag pizzabotten på vetesurdeg, bra precis som man gör lavainbröd (med lite mer mjöl än vanligt), och bakade den på sten. Det var himmelskt. Nu får jag hålla tillgodo med den bästa glutenfria pizzabottnen jag lyckats åstadkomma.

Den är ungefär lika bra som enkel pizzabotten som man gör på jäst, vetemjöl, lite olja, salt och vatten men som sagt, mot surdegsbotten har den ingen chans. Pizzan är däremot bra i och med att jag använder bra grejer och lägger på den. Bästa tomaterna jag hittar, riktig buffelmozzarella och fin parmesan. Jag har dessutom idag på kantareller som jag plockade i höstas tillsammans med jättefin parmaskinka (prosciutto di parma) där jag lägger på skinkan på slutet, för den är för bra för att haka på in i ugnen. Nu låter det lite som att jag tycker att det här är enda sättet att göra pizza och att jag alltid tycker att man ska vara måttfull. Jag är starkt emot det där med ”så här ska den här maten vara”. Jag brukar göra en amerikansk panpizza där jag går all-in med allt, så jag tycker att det finns flera rätt. Det enda man kan försöka komma ihåg är att köpa bra råvaror, maten blir aldrig bättre än sina råvaror.

Jag tänkte passa på att skriva lite mer om glutenfritt bröd. Om man bortser från att det suger på ett mer allmänt plan, och istället lär sig leva med att man aldrig mer kommer få äta himmelskt gott bröd så finns det ett antal trick. Förresten, de som säger att det går att göra lika gott bröd glutenfritt har helt enkelt aldrig ätit riktigt gott bröd. Det är lite som champagne och annat mousserande vin. Det är olika divisioner. Däremot kan man göra det bästa i sin division (Div 4 Uppland).

De olika glutenfria mjölmixerna är väldigt olika till sin karaktär. Ett recept där det inte är specificerat exakt vilken mjölmix som används är inte värt att följa. Den här degen t ex fungerar bara med Finax. Det säger jag absolut inte för att jag känner något speciellt för Finax utan för att jag har testat den med Semper och Lailas mjölmix också, med skitresultat. Så se till att bara följa recept där mjölmixen är specificerad.

Den andra lärdomen är att det är mycket svårare att avgöra på glutenfri deg om den är bra eller inte. Bra kan vara riktigt smetig, som den jag gör idag eller rätt stenhård som en deg jag använder för frallor. Det enklaste sättet att baka glutenfritt är att vara noga med måtten, och verkligen hålla sig till recepten slaviskt. Visst kan man ändra men då ska man veta hur man ändrar så man kan dra lärdom av det till nästa gång. Vanligt enkelt laboratoriearbete helt enkelt 😉

Nu till kvällen pizza.

Du behöver för två portionspizzor

Pizzabotten
25 g jäst
1,5 tsk salt
2 tsk socker
0,5 dl olivolja
3,5 dl ljummet vatten
7 dl Finax Mjölmix

Fyllningen
1 burk bra krossade tomater, se gärna mitt blindprov
2 buffelmozzarella, tre gånger så dyrt, tusen gånger så gott
70-80 g bra parmesan, riven
En rejäl näve smörstekta kantareller
1 dl hackad färsk basilika
salt och peppar
För mycket parmaskinka
Tomater att skiva över färska före servering

Gör så här

Min pizzadeg gör jag rakt av efter instruktionerna här så ni kan lika gärna också läsa där. Fuska inte med vispningen och förgräddningen, då går det åt helvete. Kolla gärna på filmen också och försök stå ut med den. Skämskudde kan vara bra att ha.

P1000070b

Låt tomatkonserven rinna av ordentligt i en passersil. Gör man inte det blir det för blött på pizzan. Bred sedan ut den avrunna tomaten direkt på den förgräddade degen. Notera att jag inte gör någon kryddad tomarsås. När man har kantareller och bra skinka och bra ost så behöver man inte gömma sig bakom smakig tomatsås. Det där menade jag inte riktigt. Jag tycker det kan vara jättegott med kryddiga tomatsåser men den här pizzan blir liksom renare och mer italiensk.

Riv sönder mozzarellan och bred ut en ost på vardera pizzan. Strö sedan över den rivna parmesanen. Jag är heligt trött på pizzor som bara är en orgie i ost och man ska absolut inte ha för mycket parmesan för den tar över helt då. Osten vill jag alltså ha ovanpå tomaten och hade jag haft annan topping än bara svamp så hade jag även lagt den ovanpå osten.

Sen kan du breda ut kantarellerna och basilikan och salta lite och ös på rejält med svartpepparkvarnen. Grädda sedan pizzan tills den ser klar ut utan att vara bränd. Hade jag haft pizza på lavaindeg så hade jag gräddat långt ner i ugnen, nu med skitdegen gräddar jag i mitten. Grädda på 225 °C.

P1000073b

När pizzan kommer ut ur ugnen så lägger du på skinka och skivade färska tomater och äter direkt.