Varmrökt lax – och en enkel laxrätt

Det här blir lite av en no-brainer – alla med en rök har väl varmrökt lax?

 

Ni vet väl att jag numer bloggar på Feeders, en blogg som jag och Mia Peterson byggt upp tillsammans. Där tar vi nördandet ytterligare en nivå och både Mia och jag har en massa rökgrejer på gång. Lättast har man koll på oss genom att följa vår Facebooksida. Hoppas vi ses där

 

Varmrökt lax är en sån där suverän grej att ha i frysen. Dessvärre så är alla varianter av varmrökt fisk som man köper inplastade i våra butiker totalt värdelös. Den är hård och torr och ett skäl i sig att börja röka fisken själv.

Innan jag börjar så ska jag tjata lite mer om rökning. Förljer man mina rökningsinstruktioner så kommer man få väldigt lättrökta grejer. Som jag tjatat om innan så tycker jag det är sjukt tråkigt när saker smakar för mycket rök. Röksmaken tar över allt annat och då blir det svårt att kombinera i maträtter. Tokrökt och rätt så torrt kött kan vara gott om man använder det i väldigt små mängder i t ex sallader och att strö över annan mat men det spelar inte så stor roll vad det är för kött.

Den här laxen blir milt rökt och jag plockar av den vid en temperatur då laxen är saftig men ändå rätt så fast. Jag vette fan om jag tror man tjänar så mycket på att gå ner i temperatur på varmrökt lax.

Varmrökt lax

En dag innan delar du upp laxen i lämpliga bitar (vad som är lämpligt får du fan avgöra själv) och klappar sedan in den med en 2:1-blandning av grovsalt och socker. Låt laxen ligga och rimma ett dygn i kylen. Ta sedan ut den och torka av den otroligt noga med hushållspapper. Peppra ordentligt.

Sen kan man välja lite vad  man vill smaksätta med om man är sugen på det. Bågra förslag: Finhackad färsk chili och limezest, ingefära och vitlök, koriander och spiskummin, citronzest, dill. Egentligen funkar ju alla smakkombinationer man kan tänka sig. Smaksätt försiktigt så inte alla smaker kommer från kryddningen. Naturell med bara svartpeppar är ju förjävla gott också.

Tänd din rök. Röker du i nån lite vettigare rök så behöver du inte just några instruktioner för det. Jag tycker gott att röktemperaturen kan ligga på runt 100°C. Annars måste den rökas så länge för att komma upp i rätt temp och då kan röksmaken bli för dominerande. Jag röker med något fruktträd eller al och lägger på en ruska med enbärsris på slutet.

Röker du i vanlig klotgrill så tänd ytterst lite briketter (briketter är så otroligt mycket enklare än grillkol vid rökning) i ett hörn av grillen och håll vakt på temperaturen. Det blir inte bra om det blir för varmt. Släng på en näve rökflis emellanåt. Tänk samtidigt på att du inte tjänar ett skit på att lägga flisen i blöt först, vad än alla andra säger. När de börjar pyra (typ på en gång) har redan allt vatten förångats. Jag skulle vara rätt försiktig med flisen så det inte tokbolmar.

Hur du än röker så kör till önskad innertemperatur. Jag väljer 60°C för det här och jag antar att många tycker det är på tok för högt. Jag vill att den rökta laxen ska bli lite fastare i konsistensen. Den är väldigt saftig trots att den gått ända till 60°C, så saftighet saknas inte heller.

Jag kollade lite i bloggen och hittade det här receptet. Det var en förbannat god maträtt kan jag lova, gör den med er nyrökta lax vet jag.

Rökt lax med färskpotatis och vitlökssås

Jag vet att jag tjatar om den här förbannade vitlökssåsen och att jag har skrivit om den tusen gånger men den är ju så god. Servera laxen med lite färskpotatis, frästa brytbönor, gurka och rädisor samt en försvarlig mängd friterad lök (recept på löken finns här). Lassa på lite sås också, gärna innan du häller på löken, det ser trevligare ut så. Insåg jag efter att jag hade lagt upp.

P1060199