Rökt lax med råraka och pocherat ägg

En snabblagad vardagsrätt inspirerad av Jamie Oliver. Tar väl ungefär 15-20 minuter att laga i sin helhet men ger ändå en vällagad känsla.

Först av allt vill jag återigen tipsa om min tävling där du kan vinna en väldigt bra kockkniv. Vid midnatt natten mot söndag stänger jag tävlingen och veckan därpå väljs en vinnare ut.

Tillbaks till den här vardagsrätten. Jag är sjukt sugen på att dra ihop en varmrök igen till sommaren. Jag har ännu inte riktigt bestämt hur jag ska göra den men på något vis ska det bli en på sommarstället för röka mat måste man kunna göra. Inte bara för matens skull utan för att det är bland de trevligaste sysselsättningarna man kan ägna sig åt. Jag har tidigare byggt en kallrök tillsammans med min svåger vid mina svärföräldrars torp. Torpet såldes och nu har jag ingen rök längre förutom det jag kan åstadkomma i grillen. Jag känner att det duger fint med en varmrök då det ändå går så pass bra att kallröka mindre volymer i klotgrillen.

Den här laxen har jag inte rökt själv utan istället köpt av en bra fiskhandlare. Det gör nästan rätten till halvfabrikat så jag antar att jag får skämmas lite, det är inte så likt mig. Till laxen gjorde jag en råraka och ett pocherat ägg. Pocherat ägg är rätt fantastiskt till såna här anrättningar då det liksom ersätter sås. Jag är inte alls speciellt mycket för att dränka maten i sås och det här är alldeles lagom. För övrigt vore det här en utmärkt gubblunch en lördag med en snaps och en välhumlad öl.

Du behöver för två portioner

250 g varmrökt lax av bra kvalitet
4 potatisar
salt, svartpeppar och nyriven muskot
smör att steka i
2 väldigt färska ägg
1 msk ättika och 1 msk salt till pocheringen
gräslök och skivad rädisa till garnering

Gör så här

Potatisen är det som tar längst tid så börja med den. Skala den och riv den grovt. Salta, peppra och riv över lite muskot och klutta ut två högar av den i en varm stekpanna med smör. Platta till kakorna och fixa till kanterna lite med en stekspade. De håller ihop bra som det är men är du orolig för att de ska gå sönder så blanda ner en äggula i smeten. Stek på medelvärme 7-10 min på varje sida. Potatisen råsteks så den tiden behövs.

Jag har pocherat ägg förr men då alltid hänvisat till andra recept. Jag insåg nu att det kan vara dumt då jag inte har kontroll över att de recepten finns kvar så jag skriver ner det här en gång för alla. Har du färska ägg så ska du lyckas med pocheringen varje gång om du följer det här enkla förfarandet:

1. Använd en vid kastrull eller gryta. Jag kör på min Le Creuset.
2. Fyll den till hälften med vatten (ungefär 2 liter) och tillsätt ättika och salt (mängder inte kritiskt men det ska inte vara för mycket).
3. Koka upp vattnet men dra sedan ner temperaturen så vattnet är precis på gränsen till att koka. Jag upplever att det är lättare att först koka upp och sedan sänka lite.
4. Pochera ett ägg i taget för att vara säker på att det funkar.
5. Knäck ett ägg i en liten kopp (jag använder ett decilitermått i stål).
6. Använd en slev och rör om i vattnet så en ordentlig virvel bildas.
7. När vattnet virvlar så häller du ut ägget i mitten av virveln. Se till att vara alldeles vid ytan så det inte blir någon fallhöjd.
8. Försök inte virvla vattnet mer när väl ägget hamnat i vattnet. Det ska funka ändå, trots att virveln avstannar. När vattnet stannar är ägget redan format.
9. Starta en äggklocka och pochera i fem minuter.
10. Ta upp ägget med en hålslev. Vänd gärna på det vid servering, för sidan som varit nedåt i pocheringen är snyggast.

Jag lovar att ovanstående funkar varje gång, förutsatt att du har färska ägg. Lite äldre ägg håller ihop mycket sämre och det är rätt avgörande vid pochering. Det kanske inte är lämpligt om det ska pocheras 10-20 ägg att göra ett i taget men jag tycker upp till 4-6 ägg inte är några problem på det här sättet. De kan ligga och svalna lite på en tallrik utan att någon matkvalitet försämras.

Nu kan vi läggs upp maten. Lägg rårakan på en tallrik, strö över gräslök och rädisskivor och lägg sedan på laxen. Avsluta med att toppa med det pocherade ägget som du direkt innan servering skär ett snitt över med en vass kniv.

P1020959

P1020960