Sichuansk fläskfilé

Det här är i det närmaste en bloggpost i repris, men det får ni fan ta.

Dagens mat påminner sjukt mycket om det här som jag tidigare publicerat och just därför skriver jag inte ut något recept. Jag har gjort om litegrann och den här gången hade jag även i lite trattkantareller och alldeles på slutet lade jag i rejält med strimlad salladslök.

Jag inventerade frysen och hittade en halv fläskfilé som jag tidigare köpt av Franzén. Helt sjukt att jag hade glömt bort den. Det är nästan på gränsen till att den legat för länge i frysen men då jag alltid vakuumpackar allt kött som jag fryser in så dubblar jag nästan fryshållbarheten. Ytterligare ett skäl för er att skaffa vakuumpackare. Notera förresten hur rött det här fläskköttet är och vad trevligt det ser ut. Jag såg en annons från Coop igår där man visade bild på uppskurna kotletter och det är tamefan det blekaste köttet jag sett, gul-rosa i färgen och alldeles blött. Sånt helvete köper inte jag, det kan vara hur mycket eko det vill, kött ska inte se ut som ett lik man draggat upp från en sjöbotten.

P1050988

Du behöver fyra specialingredienser för det här.

P1050993

Du skulle kunna ersätta ljus kinesisk soja med det som säljs i vanliga butiker som japansk soja och sesamolja finns ju normalt sett också på ICA (dock lite sämre än andra sorter). Problemet för dig är att ersätta chilibönpastan och chinkiangvinägern. Pastan har en alldeles unik smak och skulle jag chansa ihop en ersättning skulle jag säga buljong, chili och soltorkade oliver i kombination, men det ligger nog ändå en bit ifrån. Den kinesiska risvinägern smakar inte alls som den japanska risvinägern som ligger på sushihyllan, så jag skulle säga att inte heller den går att ersätta på något sätt.

En annan sak som jag inte kan tjata nog mycket om är att ni fan ska göra egen buljong. Jag är en riktig skrotsamlare när det kommer till styckrester och sånt. I frysen hade jag två kycklingskrov sedan tidigare och av dessa, lite lök, lite rotselleri, en stjärnanis och tomatpuré blev det en helt fantastisk buljong som inte var det minsta jobbig att göra.

P1050987

I vanlig ordning är den kinesiska maten utmärkt om man vill dra ner på köttet utan att avstå helt. Här räcker 300 g fläskfilé till sex portioner.

P1050989

P1050998

P1060005

Här är länken till receptet igen.