P1050947

2 x vietnamesisk nudelsallad

Kanske sitter ni på lite rester efter påsken? Lite gravad lax och ägg? Det passar fantastiskt bra i en vietnamesisk nudelsallad.

Nudlar är en av mina absoluta favoritingredienser och alldeles oavsett om de används varma i en sopp eller om de som här serveras kalla i en sallad så bidrar de till att maträtten känns fräsch. I Vietnam använder man ofta risnudlar och för oss glutenintoleranta så är det fantastiskt skönt att för en gångs skull slippa ersätta något gott med något äckligt. Andra vanliga ingredienser i det vietnamesiska köket är lime, koriander, fisksås, jordnötter, chili och ljus soja. Rätt så lik den thailändska maten med andra ord. Ibland hittar man även lite fransk anstrykning (t ex i den här mackan), som ett arv från tiden som fransk koloni, men inte i rätterna vi serverar idag.

Här kommer recept på två goda nudelsallader. De grundas på samma sätt med risnudlar, morot, rättika och purjolök men topping och dressing skiljer sig lite åt. Det låter kanske lite märkligt att använda den ursvenska gravade laxen i en vietnamesisk maträtt, men jag tycker det passar utmärkt.

Servera gärna båda salladerna, det ger ett lyxigt intryck och de är verkligen inte så jobbiga att laga. Inte i min värld i alla fall. 

Du behöver

Nudelsalladsgrund

1 paket risnudlar
2 morötter, skurna i tändstickor
5 cm rättika, skuren i tändstickor
5 cm purjolök, strimlad på längden

Nudelsallad med gravad lax

hälften av nudelsalladsgrunden
100 g gravad lax
4 ägg, hårdkokta
lite färsk koriander
blandad grön sallad (mixpåse är lite smart)
några skurna ringar färsk chili
4 limeklyftor
2 msk färskpressad limesaft
2 msk asiatisk fisksås
2 msk råsocker
2 msk vatten
0,5 röd chili, finhackad

Nudelsallad med stekt fläsk och svamp

hälften av nudelsalladsgrunden
8 shitakesvampar eller champinjoner
100 g rimmat fläsk, skivat
1 schalottenlök, finhackad
1 vitlöksklyfta, finhackad
2 msk råsocker
2 msk soja
1 msk asiatisk fisksås
0,5 röd chili, finhackad
1 tsk grovt mald svartpeppar
2 msk neutral olja
1 näve jordnötter, hackade
färsk koriander
skivad röd chili
4 limeklyftor

Gör så här

Nudelsalladsgrund

Salladgrunden görs alldeles innan servering men jag skriver den först i och med att den ska vara till båda salladerna. Koka nudlarna enligt instruktionerna på paketet och skölj sedan i kallt vatten tills det är helt avsvalnat. Låt rinna av väl och blanda sedan med morotstavar, rättikstavar och den strimjade purjon. 

Nudelsallad med gravad lax

Vi börjar med att göra dressingen. Blanda fisksås, limesaft, finhackad chili, vatten och råsocker i en liten skål.

Servera genom att lägga grönsallad i en skål och fyll på med nudelsalladsgrunden. Toppa genom att lägga på gravad lax, ägghalvor, chiliringar, koriander och en limeklyfta. Ringla över dressingen.

P1050947

P1050967

Nudelsallad med stekt fläsk och svamp

Blanda finhackad schalottenlök och vitlök med fisksås, finhackad chili, soja, råsocker, svartpeppar och olja till en marinad. Lägg fläsket i marinaden i minst en timma. Plocka sedan upp fläsket, torka försiktigt av det och stek det på medelhög temperatur i olja tills det fått en krispig yta. Svampen steker du samtidigt som fläsket i samma panna. Koka upp marinaden och ta sedan av den från plattan. Nu har marinaden blivit en dressing.

P1050944

P1050949

Servera genom att lägga upp en liten hög nudelsalladsgrund i en skål eller djup tallrik. Toppa med fläskskivor, svamp, chiliringar, koriander och hackade jordnötter. Avsluta med att ringla över lite marinad/dressing.

P1050966

P1050957