Nachos med rumpstek

Ett snabblagat fredagstips kanske kan vara något.

Nåja, förhållandevis snabblagat kanske man ska säga. Du hinner lätt med det på fredagen utan att svälta ihjäl på kuppen och du kanske hinner sopa i dig tre-fyra öl under matlagningen. Alldeles lagom jobbigt en fredag med andra ord.

Jag vette fan om jag tänker skriva det här i receptform, det är lite för basalt. Det får bli i löpande text istället. För er som är sugna på recept så finns det några snabba länkar här nedanför.

Recept på guacamole hittar du här.

Tortillachips gör man på det här sättet.

Receptet på den inlagda paprikan är banalt, lika delar vatten och vitvinsvinäger, lite korianderfrön och lite salt. In i kylen 4-5 dagar. Klart.

Köttets tillagning beskriver jag i texten.

Små nachosbitar att sluka i stora mängder

Jag kom över en fin rumpstek utan kappa på City Gross. I någon mån upplever jag att den styckdelen blir vanligare och vanligare och jag gillar den väldigt mycket. Den kan också kallas för picanha men har då ofta en fin fettkappa på sig också.

P1050146

Börja med att göra tortillachips. Det är väl i och för sig den grejen som gör att det här inte alls är någon snabblagad rätt så känner du att jag har ljugit för dig om tidsåtgången så köper du helt enkelt färdiga. Hemgjorda är godare men köpta är också bra.

P1050134

P1050135

Sen kan det vara dags för guacamole. Alla som läser den här bloggen gör säkert guacamole skitofta så det är ingen mening att jag påminner er om att vara beredd med limesaften direkt när ni mojsat ur avokadoköttet för att slippa oxidering. Jag har förresten köpt en jättebra limepress. Den är utformad med hävarm så man får väldigt bra kraft med den och det är inga problem att verkligen tömma limahalvorna på all saft.

P1050138

Tidigare har jag skrivit lite om min molcajete, det är en lite intressant utrustningsdetalj i mitt kök och jag är jävligt nöjd med den. Den är grym att mosa avokado i men det är fan också det enda. Den tog en evighet att ”köra in” genom mortling av ris och diverse annat och jag använder den inte superofta. Någonstans läste jag att det ska bli så mycket godare om man gör sina salsor i en molcajete, men jag kan fan inte tro det. Jag tycker dock den är lite mysig att använda. Men opraktisk också. Se här bara.

Det går fint att mosa avokadon som sagt.

P1050139

Sen öser jag på med andra grejer och tänker att jag skulle mosa ihop allting. 

P1050140

P1050143

Det blir ett helvete. Den är ju för liten. Okej, jag kanske gjorde för mycket guacamole men går det ens att skriva ”för mycket guacamole”? Nej så klart inte. Man gör alltid för lite guacamole hur mycket man än gör. Ingen har någonsin varit med om att det har blivit guacamole över efter en middag. 

Jag blandar ihop i stålbunke istället.

P1050144

Jag ångrar i alla fall inte att jag köpte en molcajete och alla borde ha en. Den är vacker och rolig och jag framstår som en idiot som köpt en mortel enkom för att banga sönder avokado.

Nåja, vi ska ju laga kött också.

P1050153

Jag saltar och pepprar rumpsteken utvändigt och sen steker jag den i majsolja, riktigt hett, två minuter på varje sida i en grillpanna. In med termometer i mitten av köttet och skjutsa in i ugnen (ugnen på 70-80°C) tills innertemperaturen ligger på 58°C. Det är alldeles perfekt för rumpsteken, som verkligen är lite tuffare i konsistensen än t ex biff. Jag är så klart en stor fan av tuffare konsistenser men segt kött som inte lagats länge måste stekas till alldeles lagom temperatur och skäras tunt. Ta ut den ur ugnen och slå in den i folie och låt vila i minst en kvart. Skär sedan upp i tunna skivor och försök undvika att äta dig mätt på det fantastiska köttet där och då.

P1050159

P1050161

Lägg ut tortillachips, smacka på en klick guacamole, på med köttskivor, lägg också på picklad paprika och någon typ av picklad chili och avsluta med smulad ost av något slag. Den här gången körde jag med salladsost men manchego går också bra. Det hade varit gott med ett blad färsk koriander på varje men koriandern gick åt vid guacamoleslafsningen.

P1050158

P1050156

P1050163

P1050165

P1050168