Tacos med kallrökt lax

Det här kan mycket väl vara den perfekta fusionen mellan nordiskt, texmex och asiatiskt. Smakerna passar så sjukt bra ihop.

Receptet hade jag också med i Helga, helgbilagan som följer med till tidningarna i Hälsingland och tidningen jag har börjat matskriva för, igår (lördag). Inspirationen kommer från Jonny Haughtons Cooking without fuss men jag har valt att lyfta in lite asiatiskt i receptet också. Jag är helt såld på käk som kan serveras i små plastkorgar och ätas stående medan hälften av maten rasar ner på golvet och kläderna.

Det finurliga med tacos är att det inte finns några regler, du får blanda hur sjutton du vill och du behöver inte alls hålla dig till någon ”genuin texmexvariant”. Börjar du hänga på texmexforum på nätet (jodå, de finns) så kommer du stöta på en massa åsikter om att ”äkta tacos innehåller aldrig… bla bla bla…”. Sånt ska man skita i tycker jag då den typen av restriktioner inte är utvecklande för matkulturen. Jag är så trött på sånt resonemang. Visst kan det vara intressant att veta att man traditionellt gjort si eller så, men hade vi alla varit stenhårda på det så hade vi i Sverige suttit kvar med ruttna rovor och en tunna salt strömming.

Den här maten ligger nog mest åt texmexhållet med avokadosalsa, chili och allt vad det innebär. Den kallrökta laxen tycker dock jag bär med sig det nordiska på ett väldigt bra sätt och ingefäran och fisksåsen kastar oss till Ostasien. Den invändningen man kan ha är att rätten är lite för somrig för att serveras i mars och kanske hade den passat bättre en lördaglunch i juli. Den har inget varmt i sig så egentligen är det mest bara ett finurligt sätt att äta en fräsch sallad.

Du behöver

12 vetetortillabröd
300 g skivad kallrökt lax
2 limefrukter
2 chilifrukter, jag tog en spank peppar och en jalapeno
6 körsbärstomater
4 avokados
1 vitlöksklyfta
1 tsk riven färsk ingefära
1 msk råsocker
1 msk asiatisk fisksås
1 rödlök
0,5 dl hackad färsk koriander
salt och peppar
0,5 dl creme fraiche
1 msk vatten
riven manchego eller smulad salladsost
lite inlagd jalapeno
eventuellt lite hot sauce beroende på hur starkt du tål (jag körde på rejält med Sriracha)

Gör så här

Pressa lime och häll saften i en skål. Dela chilifrukterna och ta bort kärnor och vita hinnor. Finhacka chilin och vitlöken, klyfta tomaterna, tärna avokadon och finhacka rödlöken och ingefäran. Blanda ner allt i limejuicen. Tillsätt också socker, fisksås och koriander. Smaka av med salt och peppar. Ställ salsan svalt tills det är dags för servering.

P1030638

Jag brukar blanda creme fraiche med vatten för att få den lite mer lättflytande. Det passar bättre till tacos. Blanda 1 dl creme fraiche med en matsked vatten och förvara den gärna i någon lämplig liten sprutflaska så det blir lättare att spritsa ut den vid servering. Det går så klart bra att ringla ut den med en sked också men det är lita schysst att ha såna här flaskor. De är bra att ha jämt.

P1030666

P1030645

P1030639

P1030648

När det är dags för servering så lägg ut ett tortillabröd och lägg på en eller två skivor lax. Ta en stor sked salsa, få lite hybris och lägg på ytterligare en sked. Ringla över creme fraiche och toppa med riven eller smulad ost, inlagd jalapeno, eventuellt hot sauce och några korianderblad.

P1030636

Försök sedan äta det med värdigheten i behåll (kommer misslyckas) och drick ett par goda amerikanska lageröl till maten. Kanske en Samuel Adams Lager eller en Brooklyn Lager. …eller kanske ännu hellre en Oppigårds Amarillo, det bästa Dalarna har att erbjuda.