Pastasås med lammkött

Jag lovade i helgen att jag skulle återkomma med tips på vad man kan göra på resterna av sin fina lammstek. Här kommer det.

Jag lagade lammstek i lördags och en köttklump som i olagat tillstånd väger runt 2,5 kg är lite lurig för en småbarnsfamilj att proppa i sig under en måltid. Det vi vanligtvis gör såna gånger är förbannat många matlådor och så äter vi samma sak till lunch tre dagar under veckan. Det är helt värdelöst. För det första är det värdelöst att äta samma mat flera dagar i rad och för det andra så är just lammstek ganska kasst att värma upp. Köttet blir så torrt. Nej då är det bättre att göra något helt nytt av det och det är vad jag gjorde igår.

Jag måste bara påpeka en sak trots att jag är osäker på om jag kanske har nämnt det förr. Skitsamma, jag börjar bli så pass gammal så gubbmässigt upprepande av saker börjar väl bli okej snart? ICAs egna glutenfria pasta är helt suveränt bra. Den är den överlägset bästa glutenfria pastan jag har ätit och dessutom till bättre pris än de flesta andra äckelsorterna. Sen måste man så klart sätta det i lite perspektiv; det är ingen fantastisk pasta om man får jämför med pastasorter MED gluten. Då är den på sin höjd jämförbar med de vanliga stora märkena. Hemma hos oss så får övriga familjen riktigt god pasta av olika italienska märken som vi köper på Martina (italiensk deli i Uppsala) medan jag min arme stackare får finna tröst i att jag i alla fall hittat en pasta som inte är direkt äcklig. För övrigt så tycker jag man ska botanisera bland pasta, det är en ögonöppnare. Ett par år innan jag fick min celiakidiagnos så snöade jag in på det där och hittade helt fantastisk pasta. Alltid torr pasta, den där färska som kostar skjortan är lite av en scam. Gör egen eller köp torr av skitbra märken. Just nu kommer jag inte på något bra märke, det var ju ett tag sedan det här, men jag återkommer om det. En sista sak bara, LCHF-varianterna av pasta, ni vet de där med färskost och fiberhusk, är fullkomligt vidriga. Jag begriper inte hur någon frivilligt kan sätta i sig det; men folk verkar ju ha olika smak och jag är dålig på att kompromissa.

Nu till pastasåsen.

Du behöver

0,5-1 kg lammrester från stek
2 msk smör
1 gul lök, finhackad
3 vitlöksklyftor, fint skivade
1 söt röd paprika, skivad
2 dl vitt vin
färsk rosmarin, blad repat från ungefär 2 kvistar
1 msk finrivet citronskal
2 dl vispgrädde
salt och peppar
pasta

Gör så här

Skär upp köttet lite slarvigt. Det kommer ändå koka sönder lite så det spelar inte så stor roll hur du gör det här. Gör på lämpligt sätt bara.

P1030359

Hetta upp smör i en gryta. När det fått lite brynt färg så lägger du ner lök, vitlök och parika och fräser lite under omrörning tills löken börjar få lite färg. Lägg då ner köttet och fräs ytterligare 5 minuter under omrörning.

Höj temperaturen lite och slå på vinet. Nu ska det reducera ner ordentligt. Det vore helt värdelöst om jag skrev att det ska reducera ner till hälften för det är omöjligt att se i grytan så jag nöjer mig med att skriva att du ska reducera det ett litet tag. Kanske fem minuter, kanske lite kortare tid.

Lägg ner rosmarin och rivet citronskal och slå på grädden. Lägg ett lock på kastrullen och småputtra i ungefär 30 minuter.

Koka pastan och häll av vattnet. Direkt när du gjort det så häller du på såsen och blandar ner den i pastan. Så ska man ALLTID göra med pasta och pastasås för att få det bästa resultatet.

Servera i djupa tallrikar och toppa med lite kapris och riven parmesan. Lite grönt passar också väldigt bra.

P1030362

P1030364

Se där, en rätt så lättlagad vardagsrätt på min blogg, det är inte så vanligt.