Vegetarisk pizza med paprikasås

För inte så längesedan så skrev jag en kort recension av en bakbok för glutenfritt bröd och hyllade där pizzadegen så smått. Här kommer första pizzan baserat på det receptet.

Jag är ett stort fan av att byta ut tomatsåsen på pizzan mot något annat för att på det sättet i ganska hög grad byta karaktär på pizzan. Man kan ju byta karaktär på pizzan genom att byta ut övrig topping också, men det ger inte en sån radikal förändring som byte av såsen innebär. Tidigare bytte jag t ex ut tomatsåsen mot en spenatpesto men här har jag kört med en marockansk paprikasås och receptet är taget från taffel.se.

Jag kom över kalvbräss i veckan och min plan var faktiskt att göra körtelpizza. Tyvärr så reagerade min fru väldigt negativt på den idén så den fick ställas in för familjefridens skull. Hon lät arg och sa något om att ”det låter skitäckligt” – jag är helt oförstående. Brässen kommer serveras på lördag istället och hon ska fan inte slippa den.

Jag skiter i att skriva ner receptet för pizzadegen, är ni i behov av glutenfritt bröd så behöver ni boken i alla fall och annars så kan ni använda er favoritdeg.

Du behöver

Paprikasås

5 röda paprikor, skurna i bitar (ta bort alla vita hinnor)
3 röda chilifrukter, utkärnade och hinnor borttagna
4-5 vitlöksklyftor
1 burk konserverade tomater
1 msk tomatpuré
1 msk hel spiskummin
1 msk hela korianderfrön
olja till stekning
salt och peppar

Övrig topping

buffelmozzarella
kalamataoliver
oregano
fetaost
salt och svartpeppar

Gör så här

Fräs paprika, chili och vitlök i en kastrull tills det är lite mjukt. Tillsätt övriga ingredienser till såsen och låt puttra under lock i en timma. Ta sedan av locket och puttra vidare och reducera ner såsen så den blir avsevärt mycket fastare.

Bred såsen på din favoritpizzadeg. Riv över bitar av mozzarella, smula över feta och sprid ut oliver över pizzan. Avsluta med att strö över rejält med oregano, nymalen svartpeppar och salt.

Grädda på 250°C i 7-10 minuter.

P1020704