Kokboksrecension – Nytt bröd

Att vara glutenintolerant är oerhört begränsande för en medelålders matnörd. I synnerhet för en som i 35-årsåldern får diagnosen och har hunnit vänja sig vid bra bröd och god pasta. Innan bakade jag en massa och hade snöat in ordentligt på surdegsbröd men efter diagnosen bakas det knappt något alls.

Att köpa färdigt glutenfritt bröd är nästan en förbannelse då man betalar ungefär sex gånger mer för bröd som inte ens är en sjättedel så gott som de vanliga bröden. Bakningen har jag inte heller riktigt lyckats med. Förrän nu.

Nytt bröd: Baka gott utan gluten är en förhållandevis nyligt utgiven bok som är författad av Jessica Frej och Maria Blohm. Den utges av ICA Bokförlag och det är också förlaget som har skickat mig ett recensionsexemplar.

Nytt bröd: Baka gott utan gluten

I boken börjar författarna med att ge grunderna i glutenfri bakning. Du kan glömma allt du lärt dig om bakning med vanligt mjöl och nu anpassa dig till den glutenfria bakningen som är helt annorlunda. Vi tjänar inte längre på att knåda degen länge utan här är det maximalt fem minuters arbetning som gäller. Det här visste jag redan men det är ändå bra för novisen att läsa.

De flesta recepten baseras på mjölkombinationer av rismjöl, majsmjöl och bovetemjöl med lite psylliumfrön. Ett vinnande koncept som det verkar. Jag har under de åren jag tvingats baka glutenfritt lärt mig avsky de färdiga mjölmixerna och recept baserade på dem då de alla är olika och beter sig olika. De verkar dessutom vara ojämna i kvalitén. Det känns bättre att gå tillbaks och baka från grunden och på så sätt ha kontroll över mjölsammansättningen.

Jag har haft boken ett tag i min ägo, det går ju liksom inte att recensera en bakbok om man inte har testbakat efter ett flertal av recepten. Jag har så klart bakat det jag har saknat mest under flera år, vilket är pizza, hamburgerbröd, tortillas (som inte är rena majstortillas) och småfrallor och det går knappt att beskriva succén. Jag är verkligen inte lättflörtad när det kommer till pizzadeg och det jag gjort de senaste åren har närmast kunnat beskrivas med orden ”okej, det är ätbart”, men med det här pizzadegsreceptet så blev det riktigt gott. Så klart inte så gott som när pizzadeg görs på vetemjöl efter konstens alla regler, men precis lika gott som köpepizzadeg. Det är så klart ett lyft. 

Precis samma bra resultat har jag upplevt med de andra sakerna jag lagat också. Det finns egentligen bara en kvarstående nackdel med glutenfri bakning och det är att mjölerna är väldigt mycket dyrare. Det förbannade bovetemjölet är otroligt dyrt och i regel finns det bara i häxsortimentet bland biodynamisk trolldom. Jag ogillar biodynamiskt odlade grejer (ej att förväxla med ekologiskt odlade) av princip (det ska jag nog komma tillbaka till i en riktigt bitter post någon dag, kanske kan jag locka in rabiata ovetenskapare och verkligen få upp besökstalen. Vem vet).

Det här är inte en bok som alla behöver skaffa men har du glutenintolerans i din närhet så är den ett absolut måste. Jag förmodar att många av de här recepten, eller välfungerande varianter av dem, har gått att hitta på nätet under flera år, men nu finns allt jag behöver samlat i en bok. Jag är supernöjd och kommer säkerligen baka allt i den (utom sötsakerna, vem fan bryr sig om sötsaker?).