P1000542b

Pizza med spenatpesto, soltorkade tomater, gorgonzola och päron

Det här blir en liten snabbpost. Vi åt med ungarna ikväll, vilket är jäkligt ovanligt en lördag, och tar själva huvudnumret senare när de gått och lagt sig. Då blir det väldigt spännande rötjut och goda ostar. Vi fick för oss att göra pizza och Kerstin fick en väldigt traditionell medan vi käkade en vegetarisk pizza istället.

Sen vet jag att det här tekniskt sett inte är en pesto, det är väl egentligen bara ett sätt det går att göra riktig pesto på, men det här är knappt ens en variant på pesto då det inte är ost i. Jag har ost på pizzan och ville undvika överdosering. Jag vet i alla fall inte hur jag ska beskriva röran bättre än som en pesto. Någon dag skulle jag kunna kolla upp definitionen av pesto.

Man får säkert intrycket av att man äter otroliga mängder kött hos Johanssons i Uppsala, men så är inte fallet. Generellt så tycker jag att vegetarisk mat är tråkigare, helt enkelt eftersom man genom de reglerna exkluderar ingredienser, och lite därför tycker jag att vegetarisk mat passar bäst på vardagen. Vi äter också vegetariskt tre vardagar i veckan så vi behöver inte skämmas så mycket. Sen tycker jag det är lite trist att blogga om vardagsmat och därför blir det mer kött på bloggen. Ikväll blev det dock vegetariskt trots att det är lördag.

En liten grej att notera är att gorgonzola är ganska svårt. Jag har aldrig någonsin köpt bra gorgonzola på en vanlig livsmedelsbutik. Den har alltid smakat ammoniak eller varit äcklig på andra sätt. Idag köpte jag en superfin från ostdisken i Saluhallen i Uppsala. Den butiken har varit bra länge men sedan de bytte ägare för ett tag sedan så har den spottat upp sig ännu mer. De har dessutom mer saker än ost och jag har hittat massor av fina små delikatesser där, idag bland annat fantastiska marinderade soltorkade tomater, eller ”solkyssta” som han i disken kallade dem. Jag tror det stämmer, de var inte så väldigt sura som de konserverade varianterna brukar vara utan mer fylliga och milda. Det är en fröjd att gå dit i alla fall.

För två personer behöver du

En pizzabotten efter eget huvud

”Peston”
100 babyspenat
50 g valnötter
1 msk citronsaft, pressad alltså
3 msk kallpressad rapsolja
salt och peppar

Övrigt
1 päron, skalat och klyftat
100 g fantastisk gorgonzola
100 g babyspenat
50 g valnötter
50 g soltorkade tomater
salt och peppar

Gör så här

Baka ut pizzadegen hur du nu gör det. Vi är bundna till glutenfritt och har äntligen hittat ett recept på pizzabotten som inte är direkt äckligt. Det går inte alls upp emot finpizza som vi käkade innan bakad på surdegsbröd av lavainstuk på sten… mmm… Nåja, baka ut pizzan hur du vill.

Mixa alla ingredienser till peston och smaka av med salt och peppar.

P1000542b

Bred peston på pizzabottnen och smula över gorgonzolan.

P1000544b

P1000546b

P1000548b

Grädda på 250 °C i tio minuter och ta sedan ut pizzan. Toppa med bladspenat, soltorkade tomater, valnötter och päron och servera direkt.

Det är lite kul att göra pizza som inte domineras av tomatsås.