P1020099b

Siciliansk fläskgryta med gnocci

Gårdagens middag var en lättlagad höjdare på alla sätt och vis. Den tar tid att laga men arbetsinsatsen är minimal och rätten känns bondsk och liksom lite finstämd på samma gång.

Kombineras den med ett gott italiensk vin så blir det strået vassare än sex. När man lagar italiensk eller fransk mat så ska man tydligen flasha med något trassligt utrikiskt namn på rätten. Jag gör så klart gärna det också eftersom jag är en jobbig besserwisser men jag har inget sånt namn på rätten (om någon vet så vore det kul att höra). Jag hittade inspiration till maten från en engelskspråkig (australiensk?) mattidning (Gourmet&Travel) jag spontanshoppade till iPaden.

Det blir så klart lite som någon typ av pulled pork (börjar inte ni bli trötta på pulled pork?), men smakerna ligger väldigt långt ifrån den amerikanska södern så vi skiter i att nämna släktskapet.

Du behöver för en jävla massa mat

Fläskgrytan

1,5 kg skinkstek (det går så klart med annat fläskkött men välj ett lite tuffare kött så det inte bara blir mjöl vid långkokning)
1 lök, skivad
4 vitlöksklyftor, skivade
100 g panchetta (rökt italienskt fläsk, hittar man inte så välj äkta varmrökt sidfläsk)
3 dl bra rött vin
7 dl buljong (gärna hemgjord, gärna kalv eller oxe)
1 msk torkad salvia (alltså färsk går bra men just salvia och en handfull örter till är utmärkta som torkade)
1 tsk timjan
olivolja till stekning

Tillbehör

hemgjorda smörstekta gnocci (googla!)
finriven svinbra parmesan
salladslök
halvdyrt italienskt vin

Gör så här

Sätt ugnen på 150 °C.

Dela upp köttet i bitar som i fiberlängden är max 8 cm långa och stek fin yta på köttet i olivolja. Det där med fin yta är sjukt viktigt och inget du gör för att det ska se vackert ut eller ens för att ”täppa till porer”. Det gör du för smakens skull. …okej, lite för att det är vackert också.

P1020099b

P1020100b

Ta ur köttet och lägg det i en gryta som tål ugnen. Stek sedan lök, vitlök och panchetta på medelhög temperatur i ungefär 20 minuter tills löken är otroligt mjuk och lite smått karamelliserad. Lägg över allt i grytan och lägg även i salvi och timjan. Avsluta med att slå på vinet i stekpannan och koka ur smakerna ur den samtidigt som du reducerar ner vinet till ungefär hälften. Häll vinet i grytan tillsammans med buljongen.

Ställ grytan i ugnen och låt den stå i ungefär tre timmar. Ta ut den och känn om det går att dra isär köttet med ett par gafflar. Går det inte så sopa in den en timma till, men det troliga är att det går jävligt bra och då gör du detta. Ställ sedan grytan på spisen och puttra ner vätskan ordentligt medan det isärdragna köttet ligger kvar i.

Servera med smörstekt gnocci, stekt salladslök och en rejäl hög riven parmesan.

P1020103b

Vi drack ett förbannat bra nebbiolovin till maten och det satt som en smäck. Vinet var lite burgundiskt i smaken tycker jag nog och inte på minsta sätt insmickrande, däremot utmärkt till en kraftig gryta.

P1020101b