P1020022b

Trattkantarellstuvning

Jag kastar ur mig en liten snabbpost med tanke på att vi är mitt i svampsäsongen och jag knappt har bloggat om svamp i år. Det har varit för torrt i Uppsala så än så länge har jag inte hittat någon svamp, däremot har jag stora mängder torkat svamp kvar sedan förra året och trattisarna försämras inte på flera år.

Den här stuvningen gjorde jag förra veckan och den blev så bra så jag vill dela med mig lite av den.

Du behöver

två stora nävar torkade trattkantareller
rivet skal från 1 citron
0,5 tsk torkad salvia eller 1 msk finhackad färsk
1 dl creme fraiche
2 msk vitt vin
1 krm cayennepeppar
en halv röd lök, finhackad
smör till stekning
en knivsudd socker
salt och peppar
något att reda med
en näve hackad persilja

Gör så här

Smörstek svampen (har den varit torr så blöt upp den före och låt den rinna av). Lägg i salvia, citronskal, schalottenlök och cayenne och stek tills löken är mjuk. Tillsätt vinet och låt koka in. Tillsätt creme fraiche och smaka av med salt, peppar och socker. Red av till lagom konsistens och avslut med att blanda ner persilja som inte får koka sedan.

Servera på smörstekt bröd och kanske en citronskiva. Det skulle nog inte heller vara dumt med ett pocherat ägg på hela kalaset.

P1020022b