P1010438b

Pulled pork på kallrökt karré

Jag känner mig tvungen att backa på en grej, nämligen den här. Jag har varit lite emot begreppet pulled pork eftersom det finns ett alldeles utmärkt svenskt uttryck i ”bråkat kött”. Tyvärr vet ingen vad man menar om man pratar om bråkat kött, så jag får väl backa på den då. Oerhört fegt och populistiskt av mig.

I övrigt är jag lite less på vurmen över det här med pulled pork; det har nästan blivit lite av ett nästa steg för hamburgernördar och då kan det bli tröttsamt. Dessvärre så är det skitgott, så det går inte att bortse ifrån det. Jag vet inte om jag har bloggat om det innan, i alla fall inte direkt det som brukar avses med pulled pork, karré långkokt i gryta i ugnen med en bbq-aktig sås över. Nu är det dags.

I fredags kallrökte jag nämligen en hel karré i fyra timmar. Jag använde körsbärsved och hade bara saltat och pepprat köttet lite innan. Dagen efter använde jag den karrén till att göra pulled pork. Jag har aldrig gjort så här innan men jag har gått och funderat på det ett tag. Undrar om jag inte har sett något liknande på den utmärkta tv-serien Man vs Food och fått idén från det ursprungligen.

För att göra det här behöver man möjligheten att kallröka. De kan faktiskt göra det på många affärer åt dig, så det kan vara idé att fråga om du inte vill bygga en rök. Har du ingen kallrökt karré så rekommenderar jag att man använder chipotle (inte chipotlepasta) eller liquid smoke så att man ändå får till lite röksmak. Att göra den på en välrökt karré innebär otroligt mycket röksmak, men ändå inte störande på något sätt.

Du behöver

1 bit karré, ca 1 kg
salt och peppar
rök

2 gula lökar, klyftade
4 vitlöksklyftor, grovt hackade
1 chili av något slag, jag tog en vanlig grön (hade inget annat där jag befann mig)
1 dl ketchup
2 msk starkt kallt kaffe
2 msk bourbon (jag hade ingen bourbon där jag var så jag tog OP vilket blev lysande)
1 tsk mald koriander
1 tsk mald spiskummin
2 msk råsocker

Gör så här

Kallrök den saltade och pepprade karrén i fyra timmar. Lägg den i en påse eller något om du inte vill använda den direkt. Jag lagade vidare dagen efter.

P1010438b

P1010492b

Lägg sedan den rökta karrén i en gryta som pallar att stå i ugnen. Blanda ketchup, kaffe, bourbon, koriander, spiskummin och socker och styk det sedan över köttet. Allt ska i grytan. Lägg sedan på lök, vitlök och chili.

P1010496b

Lägg på locket och smacka in i ugnen på 125 °C. Kolla till det efter någon timma så det inte bränner fast någonstans. När ungefär 6-7 timmar har gått kan du ta ut den i ugnen och försöka dra isär köttet med ett par gafflar. Det borde gå alldeles lysande. Jag gör det direkt i all sky som finns i grytan och kvar har jag en saftig röra. Smaka av med salt.

Jag serverade köttet i minibaguetter tillsammans med coleslaw. När det skulle ätas fick alla toppa efter eget behag med inlagd jalapeno. Ett helvete att äta men otroligt gott. Det kan inte finnas någon som inte tycker om det här.

P1010527b