P1010336b

Ärtsoppa på klassiskt vis

Jag fortsätter lite på det inslagna husmanstemat med ärtsoppa den här gången. Återigen en rätt som förmodligen är helt meningslös att blogga om då varje hushåll säkerligen har 20 varianter av ärtsoppa i kokböckerna. Jag bloggar om det ändå för jag tycker det är så gott.

Det är få maträtter som är ordentligt goda och nyttiga och dessutom går att laga helt ekologiskt för under en tia per portion. Den stora kostnaden i min ärtsoppa är den rimmade ekologiska picnicbogen. Den går på 80 kr/kg och jag har i ganska mycket. Jag skulle lätt kunna nöja mig med hälften av köttmängden med bibehållen kvalitet och tänker nog kanske t o m göra det nästa gång. Receptet är i alla fall skrivet för frikostigt med fläsk.

Jag är förresten jävligt bestämd på att man ska ha klassisk Slotts senap. Inte bara för att jag bor i Uppsala utan för att traditionen kräver det. Slotts senap görs för övrigt inte i Uppsala längre och skylten när man kom in till Uppsala med tåg är borta. ”Välkommen till Uppsala, här gör vi senap”.

Du behöver för 6-8 portioner

500 g torkade gula ärtor
2 liter vatten
1 stor gul lök
2 morötter
500 g rimmad picnicbog
2 tsk torkad mejram
2 tsk torkad timjan
0,5 tsk hela vitpepparkorn
salt efter smak
2 msk Slotts senap

Gör så här

Två dagar innan soppan ska ätas:

Lägg ärtorna i blöt i två liter vatten och ställs i kylen. Där får de stå ett dygn. Vissa hävdar att de inte ska blötläggas så länge men jag tycker det krävs för riktigt sönderkokt ärtsoppa.

P1010336b

Ett dygn innan:

Häll bort blötläggningsvattnet och skölj igenom ärtorna en gång. Placera dem i en tjockbottnad gryta eller kastrull, slå på vattnet och salta lite samt lägg i mejram, peppar och timjan. Skala löken och morötterna. Dela morötterna i tre delar var och lägg i lök och morötter så i grytan. De ska alltså inte hackas eller något annat. Lägg också i köttet helt.

P1010339b

Dra på plattan och koka upp. Skumma lite i början men se till att kompensera med mer mejram och timjan om du tycker att du skummar bort mycket av kryddorna. Låt puttra i två-tre timmar.

Plocka upp köttbiten när den är riktigt mör (minst en timmas kokning) och låt svalna lite. Skär den sedan i mindre tärningar och lägg tillbaks den i soppan. Koka mer om det behövs, men det tror inte jag. Vissa vill ha sitt fläsk skuret i skivor och försiktigt lagt i soppan vid servering. Jag har aldrig testat det men det låter lite trevligt.

Smaka av med salt och senap som du rör i soppan. Löken och morötterna har nu helt absorberats i soppan och står ej att finna. Låt soppan svalna och ställ in den i kylen sedan. Jag tycker soppan är mycket bättre dagen efter och då kan man lika gärna laga den på det sättet.

Vid servering så värms soppan på en platta och späd den eventuellt med mer vatten. Jag tycker att ärtsoppa är ganska fint i grötkonsistens men det är en fråga om smak. Det är inte svårt att koka in lite mer vatten i den hur som helst så där kan man styra lite som man vill. Hacka gärna lite persilja över. Helst ska man ha punsch till det här också men så kul hade inte vi det.

Se till att inte vifta så mycket med täcket i sängen när du har gått och lagt dig.