Glutenfri pizza med kronärtskocka

Igår var det bandyfinal och då ska det ätas pizza. Det är en urgammal sed som lever kvar sedan järnåldern och vem är jag att ställa mig emot såna fina traditioner. Egentligen ska det vara köpepizza också, men det alternativet är dött för mig på grund av glutenintolerans. Det fick helt enkelt bli en hemlagad glutenfri pizza.

Problemet med de flesta varianterna av glutenfritt pizzabröd är att det inte är så bra på att tåla vätska. Så fort det blir lite blött så såggar det ihop och blir förbannat snusk. Det här är den enda pizzadegen som jag är något sånär nöjd med. Den är mil ifrån de bästa vetepizzabröden och är ni inte glutenintoleranta så har ni ingen ursäkt att inte göra en fantastisk vetesurdegspizza bakad på sten. Jag är nästan beredd att ta en helgs magknip och feber för en sån pizza.

Receptet blir kort för jag har redan skrivit om degen. Jag gör exakt samma pizzadeg som jag gjorde här så jag skriver bara om fyllningen som i grund och botten är väldigt enkel. Jag gör ofta tomatsåser till pizza men ibland vill jag bara ha den rena smaken av tomater istället. Den här fyllningen är helt vegetarisk och handlar enormt mycket om att man köper bra konserverade tomater, bra mozzarella och bra parmesan, fuskar man med det så kommer den bli rätt så medelmåttig. Om man vill kan man toppa med lite bra lufttorkad skinka efter att man gräddat pizzan. Skinkan ska inte vara med i ugnen.

 

Du behöver för två pizzor

2 utbakade och förgräddade pizzabottnar
1 burk goda krossade tomater
1 burk kronärtskockshjärtan
2 buffelmozzarella
200 g parmesan, riven
några skogschampinjoner, skivade
torkad oregano

 

Gör så här

Låt de krossade tomaterna rinna av i minst en kvart i en passersil. Tryck inte på dem under den processen för då kommer du bara passera dem igenom silen. Sprid ut tomatkrosset på pizza bottnarna och lägg sedan på riven parmesan och avrivna bitar av mozzarellan. Toppa med champinjonskivor och sönderslitna delar av kronärtskockorna.

Klart.