Laxtartar med dillolja och äggula

I lördags åts det en hel del bra mat tillsammans med två kompisar. Alla grejerna kommer upp i sinom tid men jag börjar med laxtartaren som åts som en av två förrätter.

Jag vet inte om den korrekta benämningen är tartar, det kan mycket väl vara snabbgravad lax det här. Nån som vet kan väldigt gärna få berätta det för mig. Det är en väldigt enkel, snygg och relativt billig förrätt som känns superlyxig.

Det här behöver du till fyra personer

300 g färsk lax av bästa kvalitet (se länken här för mitt resonemang om rå lax)
1 msk socker
1 msk lax för kryddblanding
3 msk lax för oljan
3 msk god kallpressad rapsolja
3 msk hackad färsk dill
svartpeppar
4 äggulor
salt och peppar för servering

Gör så här

Skär laxen i bitar som är ungefär 1,5 x 1,5 x 1,5 cm. Det är inte på något sätt kritisk men jag försöker vara lite exakt i receptet. Bred ut laxbitarna på en tallrik. Blanda salt, socker, dill och peppar och strö ut det över fisken. Ställ in i kylen ungefär två timmar. Det blir inte bättre av att stå längre och det här är inte heller någon regelrätt gravning – ur konserveringssynpunkt kan man betrakta laxen som helt färsk fortfarande. Riktigt gravad lax har ju bättre hållbarhet än obehandlad lax men det har inte den här.

Mixa dill med rapsolja. Det är nästan enklast att använda stavmixer. Ställ undan till senare när det ska serveras.

För att lägga upp fint brukar jag använda mig av uppläggningsformar. Det är lite som pepparkaksformar fast i regel med högre kanter. Dela upp fisken i fyra portioner och lägg upp på en tallrik. Se till att göra en liten urgröpning i mitten av laxhögen så en rå äggula kan vila stabilt där. Knäck försiktigt ut äggulan ur ägget och lägg på fisken. Ringla lite dillolja runtom och salta och peppra lite ovanpå tartaren.

Vi drack en god lageröl till det här och en varsinn johannesörtsnaps.