Vi var lite sugna på någon chiliinnehållande rätt på söndagkvällen så det fick bli lite att jag tog vad som fanns hemma och lagade mat på det.
Ni vet såna där lite fåniga amerikanska Youtube-klipp där ett gäng fantastiskt löjliga amerikanska grabbar i 20-årsåldern lagar galen mat, typ kött med kött och kött. Jag vet inte om ni alla vet vad jag menar men många vet nog. Jag skäms att säga det, men jag kan faktiskt gilla att kolla på sånt. Den här rätten känns lite som sån mat och det ber jag om ursäkt för. Ursäkten är att det är väldigt gott.
Det jag främst var sugen på var att äta potatismos med en fantastisk hot sauce som jag har – Blair’s Golden Death Sauce. Den är inte så stark som namnet kanske antyder men nog bränner den till lite och det är lite provocerande att den benämns som mild av Extremefood. Den passar också otroligt bra till potatismos. De här bollarna passade också bra till såsen och vi tar och kastar oss in i receptet.
Du behöver för två rejäla portioner
Bollarna
300-400 g nötfärs
1 äggula
salt och peppar
1 torkad chipotle
minst 1 färsk jalapeno
2 dl riven smakrik ost
100-150 g bra bacon
Potatismos
500 g potatis
25 g smör
2 msk creme fraiche
1-2 dl varm mjölk
lite pressad citron
salt och peppar
Tillbehör
något grönt
kanske lite mer ost
Blair’s Golden Death Sauce eller annan hot sauce som du gillar
Gör så här
Koka upp 2 dl vatten och lägg ner chipotles. Koka den i 15 minuter och ta sedan av kastrullen från värmen och låt chipotlen ligga i vattnet i ytterligare 15 minuter. Mixa eller finhacka hela chipotlen och späd eventuellt lite med vattnet som den kokat i.
Blanda ner en äggula och lite salt och peppar i färsen. Se till att blanda ordentligt. Dela upp färsen i två klickar och platta till båda lite och gör en liten urgröpning i mitten. Fördela chipotlekrämen i de båda urgröpningarna och skiva sedan jalapenon och fördela den på samma sätt. Knöla nu dit osten så gott det går och forma bollar av färsen. Försök se till så det inte finns hål i bollen där osten kan läcka ut.
Linda bollarna med bacon och lägg dem i en ugnsform. Sätt ugnen på 125°C och stoppa in formen.
Tillagas de för fort så blir det klara för snabbt på ytan. Det här är lite delikat för man vill inte att de ska bli torra heller. Det kommer ta runt en timma på den här temperaturen och då är förhoppningsvis baconet snyggt stekt också.
Skala och koka potatisen tills den är mjuk. Häll av vattnet och låt den ånga av lite i en öppen kastrull. Värm mjölken och häll i den tillsammans med creme fraiche, smör och lite citronsaft. Stöt ett par, tre gånger med en potatisstöt. Jag tycker det ska vara klumpigt mos till sånt där och då får man verkligen inte stöta mycket. Rör sedan ihop moset med en slev.
Servera maten genom att lassa upp en slev med mos på en tallrik och lägg på en boll. Toppa med lite vad du vill men se till att ta lite chilistark sås av något slag också. Det går också bra med en salsa av något slag.
Man vinner inga priser för vackert upplagd mat när man gör sånt här men det kompenseras av att man blir mätt som ett nyfrossat lejon på en savann i Kenya.