P1000697b

Fläskfilérulle fylld med kantareller och getost

Jag gillar rullar. Så till den milda grad att det börjar bli lite löjligt, det inser jag. Jag tycker det är ett fenomenalt sätt att få in smaker i en hel köttbit och jag gillar dessutom bindandet och själva skärandet av köttet som leder till att man kan göra rullen. Det där sista låter sjukt.

Den här maten var inte alls så genomtänkt. Vi var på väg hem från några vänner där vi varit på söndagslunch och jag rusade in och högg tag i lite grejer att laga mat med. Det blev en KRAV-fläskfilé av bästa sort och en liten bit getost. Getosten fick mig också att köpa spenat, valnötter och päron. Något skulle man väl kunna få ihop med det?

Jag har helt slutat köpa billig fläskfilé, den går nästan inte att äta. Framförallt så går det inte att på vettigt sätt producera fläskfilé för endast 50 spänn kilot, då är det fel i något led. Förmodligen i alla led. Ät mindre kött och köp istället bra kött.

Du behöver för fyra personer

Köttet

1 fin fläskfilé
50 g getost, chevré funkar fint
100 g frysta kantareller, grovt hackade
1 schalottenlök, finhackad
riven muskot efter smak
smör till stekning
salt och peppar

Sallad (jag är inte så petig med mängderna här, vem som helst fattar att det inte är kritiskt alls)

päron
1 citron
babyspenat
valnötter
torkade tranbär
tomater av något slag, jag valde romantica

Dressing

2 msk saft från citron
2 msk kallpressad rapsolja
salt och peppar

Gör så här

Sätt ugnen på 85 °C. Stek kantareller och lök i smör tills svampen är lite brynt i kanterna. Riv över lite muskot och smaka av med salt och peppar. Skär ut fläskfilén med en vass kniv så att du får en platta. Tänk rulltårta när du skär. Har du en vass kniv så är det en ren fröjd.

P1000697b

P1000700b

Riv av bitar av osten och fördela på köttplattan och lägg sedan på svampen och löken. Rulla ihop och bind med steksnöre (här finns länk till hur man gör). Lägg köttrullen i en ugnsfast form och ställ in i ugnen. Sätt in en termometer i mitten av köttet, när du är uppe i 64 °C är det klart. Ta då ut den ur ugnen och hetta upp mycket smör i en stekpanna på väldigt hög temperatur. Stek köttrullen runtom för att få fin yta.

P1000704b

Skär sedan i portionsbitar och pilla därefter bort snöret försiktigt. Det här håller inte alls ihop lika bra som t ex kycklingrulle så man får vara lite försiktig när man lirkar av snöret. Att ta bort snöret innan man skär upp den är uteslutet.

Pressa citronen i en liter vatten. Skala och klyfta päronen och lägg dessa klyftor direkt i citronvattnet så de inte blir missfärgade. Låt ligga i minst fem minuter. Blanda sedan päronen med övriga ingredienser till salladen och gör dressingen.

Lägg upp en stor hög sallad på en tallrik, en portionsbit kött och ringla över dressingen.