Min bästa tomatsås

Jag har skrivit om tomatsås förr och jag kommer säkert göra det igen.

Just nu är det här receptet mitt godaste recept på tomatsås. Det skulle kunna ändras och kanske tycker jag någon dag att det är bättre med någon annan ört i såsen än oregano men just nu är jag inne i en oreganoperiod.

Pasta med tomatsås, lite grönt och god parmesan kan mycket väl vara det bästa som finns av vegomaten. Nu vet jag att jag fuskar på den vegetariska biten genom att ha i sardeller, men lite fusk har ingen dött av. Fuska du med.

Hur är det då, är pasta med tomatsås något man drar ihop lite snabbt när man kommer hem från jobbet och ungarna har börjat gnaga på varandras vader? Nej verkligen inte. Tomatsås tar tid att laga, gör det inte det så kommer den inte bli så god. En annan sak som blir superviktig med sån här enkel mat är att man väljer skitbra produkter. De konserverade tomaterna ska vara av yppersta kvalitet liksom allt annat. I vanliga butiker finns ju alltid Mutti så köp såna, men undvik tetrorna, tomaterna på tetra är inte alls lika bra. Köp hela tomater och mosa själv, det blir mycket godare än krossade.

De här är mina absolut bästa konserverade tomater just nu. Djupröda i färgen och otroligt fyllig smak. Det där andra på bilden är torkade svarta oliver, en alldeles lysande källa till umami som vi också ska ha i den här tomatsåsen.

P1060374

Kom ihåg att du gärna kan göra en otroligt stor sats av tomatsåsen. Frys i mindre förpackningar och ta fram som vardagsmat, använd på pizza eller varma mackor. En klick tomatsås på en fin risotto är också en sån där fantastisk maträtt som man ofta glömmer att den finns.

Du behöver

2 burkar hela konserverade tomater av bästa sort
2 msk olivolja av bästa sort
2 schalottenlökar, finhackade
2 vitlöksklyftor, tunt skivade
6 sardellfiléer
0,5 dl rött vin
1 msk finhackad färsk oregano
2 msk socker
0,5 dl finhackade torkade svarta oliver
salt och svartpeppar

Gör så här

Hetta upp olivoljan till medeltemperatur och fräs sedan lök, vitlök och sardellfiléer däri. Rör ordentligt när du fräser för du vill att sardellerna i princip ska lösas upp. Du ska inte få färg på vare sig löken eller vitlöken.

Kom förresten ihåg att hålla till i rostfritt eller emaljerat kärl vid kokningen. Använd absolut inte gjutjärnsgryta till det här då den sura miljön kommer lösa ut järn och förstöra smaken.

Häll sedan på vinet och låt reducera ner ganska mycket. Slå sedan i tomatburkarna i en bunke och mosa tomaterna med fingrarna. Häll över tomaterna i kastrullen och låt det börja puttra. Låt sedan stå och puttra under lock i minst två timmar. Fyra timmar gör absolut inget heller. Ta sedan av locket och reducera ner till ungefär 60-70%. Tillsätt övriga ingredienser och puttra i ytterligare en kvart och smaka sedan av med salt och svartpeppar.

P1060366

Koka sedan pasta enkligt anvisningarna. När pastan är klar så häller du av vattnet och direkt rör du ner tomatsås i pastan. Rör länge för att fördela såsen ordentligt i pastan. Servera med ruccola och grovriven parmesan. Mal gärna lite svartpeppar på toppen. Drack ett stort glas vin till maten.