P1040720

Mac ’n’ cheese-bakelser med skogssvamp

Här kommer ett snabbt men vällagat tips till fredagkvällen.

Vi har gått in i den där tiden på året då vi ska lägga upp ett späcklager för att klara vintern. Det gäller att äta utav helvete nu och varje extra kilo på vågen är en liten vinst. Här kör vi, som ni ser, med självbedrägeri i den högre skolan. På hösten är det också extra trevligt att sitta och kura framför en film efter att ungarna har lagt sig, kanske ett litet projekt att kolla igenom alla X-men filmer, och då måste det till lite onyttigt snacks och gärna några öl.

På bilden som toppar den här bloggposten så visas två sorters snacks. Till höger ser vi baconlindade jalapenos fyllda med getost och jordnötter och dessa har jag redan skrivit om här. De är alldeles förträffliga att mumsa i sig till öl.

Dessa kompletterades med, till vänster i toppbilden, dagens recept på någon form av mac ’n’ cheese-bakelser lagade i muffinsplåt (eller muffinsformar om man vill). Kom inte och säg att äkta mac ’n’ cheese minsann inte görs på det sättet utan bla bla bla… Man får fan göra lite hur man vill med det. Det finns tusentals varianter. Jag väljer att komplettera makaronerna och osten med lite bra bacon och trattkantareller (och rödgul trumpetsvamp om vi ska vara petiga). Svampen kan väljas hur som helst och även champinjoner funkar fint.

Väldigt lättlagade grejer det här så jag föreslår att du drar ihop båda grejerna. Jag kompletterade med en kall tomatsalsa (pico de gallo) i små skålar, men det syns inte på bild. Det ska självfallet vara amerikansk öl till det här och gärna något smaskigt från Kalifornien eller Colorado. Nu tar vi receptet på makaronerna.

Du behöver

2,5 dl makaroner, gärna av lite längre sort och absolut ingen snabbvariant
3 skivor bacon av bästa sort
1 rejäl näve skogssvamp eller champinjoner, jag kör med trattisar
smör för stekning
2 msk ytterligare smör för redningen
1 msk vetemjöl (eller glutenfri mix om man drar åt det hållet som handikapp-Anders)
1 dl standardmjölk
2,5 dl riven cheddar
1 dl riven parmesan
lite nyriven muskot
2 ägg
salt och peppar

Gör så här

Koka makaronerna enligt instruktionerna på förpackningen. Dra av ungefär en minut på koktiden. 

Stek bacon på låg temperatur i smör men länge, så det blir riktigt krispigt. Ta sedan ur baconet och låt rinna av på ett hushållspapper och stek svampen i fettet. Smaka av svampen med salt och peppar. Hacka baconet i små bitar.

P1040720

P1040724

Smält 2 msk smör i en kastrull. Vispa ner mjölet och fortsätt sedan vispa medan mjölken tillsätts. Värm på redningen så att den puttrar och låt den puttra ett par minuter under konstant vispning från botten (för att få bort mjölsmaken). Ta av redningen från plattan och rör ner cheddar och parmesan. Vispa äggen lite och rör också ner dem. Avsluta med att blanda ner makaroner, stekt bacon och stekt svamp och smaka av med lite nyriven muskotnöt. Salta och peppra efter behov.

P1040727

Häll upp makaronsmeten i muffinsplåt eller i muffinsformar och grädda på 200°C i mitten av ugnen tills de har fin färg. Låt svalna lite innan du petar ut dem. Jag tycker att de ska serveras lite ljumma. Om man vill kan man blanda ner lite hackad tomat i smeten men jag valde som sagt att servera en kall tomatsalsa bredvid istället.

P1040738

P1040747