P1040880

Fantastisk korv med tryffelpotatismos

Det är så jävla skönt att skita i att det är måndag och laga mat som vore det tamefan nyårsafton.

barariktigmat’s sida på Facebook skrev jag i lördags några ord om att jag handlat lite mumsfilibaba från Franzéns charkuterier. De har börjat leverera till Uppsala nu och det är ju alldeles fantastiskt. Jag kommer hojta på Facebook nästa gång det är dags och bara det är ett skäl att gilla Bara riktig mat på Facebook. Ett annat skäl är att jag ibland skriver fylleinlägg som jag mår dåligt över dagen efter. 

P1040880

Jag köpte den beryktade korven som är milt smaksatt med citron, kummin och mejram och även ett par andra grejer. Sedan i onsdags hade jag även kvar en liten bit färsk tryffel och med den fina korven och tryffeln lagades det mat i kväll. 

Tryffeln fick tjänstgöra som kryddning i ett grovt stampat potatismos tillsammans med lite nyriven muskot, svartpeppar, mjölk och smörmängder som inte går att skriva ner på offentliga forum utan att länsstyrelsen beslutar om tvångsvård. Muskot och tryffel passar väldigt bra ihop tycker jag. För övrigt var det inte många gram tryffel som åkte ner i moset – kanske fem. Jag köpte en tryffel som vägde mindre än 20 g för typ 140 spänn i onsdags och den har fått hänga med i tre maträtter (varav en återstår att blogga om), så kom inte och säg att tryffel är dyrt. Visst, är du en sån som kastar in 50 g i stöten i kakhålet så blir det jättedyrt men personligen föredrar jag tryffel i mindre doser, i alla fall för det mesta, där den gör sig bäst som en lyxsmakförstärkare i bakgrunden.

Jag gjorde också en fräs på paprika, vitlök och svart trumpetsvamp och en liten liten mängd av min nya smaksättningsfavorit – kinesisk chili- och sojabönspasta där bönorna är fermenterade. Den har riktigt stark smak men jag tror nog att jag egentligen är kapabel att sopa i mig en hel burk av det på stående fot vid kylen. …eller det skulle jag nog inte, den smakar väldigt intensivt så var försiktiga med den i mat. Jag tog runt en halv tesked till en halvliter svamp och paprika men den här pastan gör på något märkligt sätt något himmelskt med smakerna och dess umamismak liknar nästan torkat kött. Den är också den-stora-hemligheten-bakom-att-få-vegetariskt-mat-att-ge-fan-i-att-smaka-ofullständigt, men det tar jag i en annan bloggpost i veckan.

IMG 3121

Maten serverades på åbäkigt sätt i mitt gjutjärnsfynd på Röda Korsets loppis.

P1040881