IMG 3038

Fuchsia Dunlop

Igår var jag på ett matevent på Restaurangakademien i Stockholm. Det var ett seminarium/workshop/föreläsning med Fuchsia Dunlop, den internationellt kände kokboksförfattaren som fokuserar på sichuanesisk matlagning.

MAJO är en ideell förening som samlar matkribenter och andra matintresserade startad av Lisa Förare Winbladh, Annika Lewander och Per Styregård. Det anordnas diverse tematräffar och föreläsning där professionella matskribenter har lite förtur. Jag har varit med på ett mindre event innan och upplägget på föreningen är jättefint.

Till gårdagens event var Fuchsia Dunlop inbjuden och dagen var så otroligt intressant. Fuchsia kan med rätta kallas för den främsta engelskspråkiga ambassadören i världen för just sichuanesisk matlagning och henne kunskap är svindlande för en matnörd som undertecknad.

Lite kort om Fuchsia Dunlop

Fuchsia fick upp intresset för Kina genom ett litet uppdrag för BBC i slutet av 90-talet. Genom målmedvetna val och idogt arbete hamnade hon i Sichuan, lärde sig språket (flytande) och gick även kockutbildning där och jobbade på flera restauranger. Det är nog inte överdrivet att anta att hon är DEN västerlänning som faktiskt har mest förståelse för sichuanesisk mat i hela världen. Hon är dessutom en oerhört skicklig skribent och, som det visade sig, en fantastisk föredragshållare.

Dagen med Fuchsia Dunlop

Jag såg till att komma till Restaurangakademien lite tidigare för att få chansen att hjälpa till och preparera i köket. Det var så klart oerhört nervöst att skära gurkstavar under överinseende av Fuchsia men samtidigt väldigt inspirerande. Hon är både rolig och väldigt trevlig så rädslan försvann ganska snart. Det är trevligt att ha folk att se upp till.

Vi var totalt lite drygt 30 personer på eventet och först serverades en liten nudelrätt som är den vanligaste gatumaten i Sichuan (jag ska försöka återkomma med namnet på den när jag är hemma och har tillgång till mina kokböcker). Till nudlarna serverades också en god gurksallad.

IMG 3038

Fuchsia höll sedan ett långt och inspirerande föredrag där hon visade många bilder och förklarade hur man tänker kring mat i den kinesiska provinsen.

IMG 3041

Föredraget avslutades med provsmakning av diverse sichuanesiska råvaror som chilis, fermenterade bönor, picklade grönsaker, sichuanpeppar (så klart) och annat spännande. Jag kommer återkomma till sånt i senare bloggposter för nu är jag så jävla inspirerad så det kommer bli en del kinakäk framöver.

IMG 3043

Efter föredraget fick vi en demonstration av hur några rätter lagades och även en lång introduktion till den kinesiska kniven och hur man tänker kring hur maten skärs upp. Kniven är det absolut viktigaste elementet i sichuanesisk matlagning då storleken på delarna i maten som skall ätas är väldigt central. Jag måste så klart skaffa mig en sån kniv nu, ska bara ta reda på hur jag kommer över en av de bättre.

IMG 3047

IMG 3051

IMG 3052

Dagen avslutades med en fantastisk buffé av rätter som Fuchsia lagat och sedan fick vi ställa frågor. En otroligt lyckad dag.

Boktips

Skriver man ner ett i kokbok publicerat recept med egna ord så bryter man inte, enligt svensk lag, mot upphovsrätten, vad än förlagen försöker tuta i oss. Däremot är jag väldigt osugen på att underminera någon form av kokboksförsäljning för någon. Istället för att skriva ut en massa recept på bloggen framöver så kommer jag helt sonika bara peka på Fuchsia Dunlops böcker. Nåja, något recept kommer det säkerligen bli men är man det minsta intresserad av den här typen av mat så MÅSTE man köpa minst en av hennes böcker.

Hennes första bok var Sichuan Cookery. Den har jag haft ett bra tag och läst från pärm till pärm. Det är långt ifrån bara recept i boken och man får lära sig en hel del om tänket kring maten också. Även en hel del om Fuchsia. Den är billig men lite bildfattig.

Sichuan Cookery kom sedan ut i USA och med reglerna för ersättning i USA kontra UK så blev det så klart mer bilder i USA-utgåvan som också fick ett eget namn, Land of Plenty. Alltså samma bok som Sichuan Cookery men lite lyxigare och dyrare. Någon av de två ovan nämnda böckerna bör man ha.

Hon har också skrivit The Revolutionary Chinese Cookbook som introducerar Hunan-provinsens mat för läsaren.

Boken jag kommer köpa först (har redan beställt) är Shark’s fin and Sichuan Pepper som mer är en självbiografi över hennes personliga matresa. Det ska finnas ett kapitel i den boken som verkligen öppnar upp ögonen (munnen?) för läsaren kring kinesers intresse för textur i mat; hur känslan i munnen kan bli något lika värdefullt som smaken och faktiskt är skälet till varför man i Kina äter saker som vi tycker är helt vansinnigt motbjudande (gåsinälvor, grisgom, ankhuvud, sjögurka, kycklingfötter med mera). Det är uppenbart att vi alla måste lära oss att tänka mer öppet kring det där. Köp den boken du med.

På önskelistan har vi också Every Grain of Rice, som är hennes senaste bok. Den boken är lite mer en kompromiss mellan autentiskt och vad vi faktiskt kan komma över i västvärlden och hjälper oss att laga all fantastisk mat hemma.

Fuchsia Dunlop skriver även regelbundet för Financial Times så sök på hennes namn där för att hitta finfina artiklar kring allt från ren matlagning till lite politiskt färgad diskussion runt Kina.

Behöver jag påpeka att jag är lite betuttad i Fuchsia Dunlop? Jag betraktar det som en stor förmån att få ha varit med om det här.