P1030782

Pork tenderloin sandwich

I USA pratar man om ett antal klassiska mackor och de är väl runt 20-30 stycken lite beroende på hur man räknar. Pork tenderloin sandwich är en av dem.

Nu har ju inte jag gjort den här mackan på fläskfilé (am. pork tenderloin) då jag hade en väldigt bra bit kotlett (am. pork chop) i frysen. Egentligen skulle man kanske kalla den här mackan för ”pork chop sandwich”, men det verkar vara en annan macka.

Alltså mackor… Det känns lite som att jag inte kan låta bli det. Allt som är riktigt gott går det att göra en ännu godare macka av. Det känns som något Napoleon sa va? Jag drömmer liksom om mackor gjorda på lite allt möjligt, inklusive björktrast (det är faktiskt sant). 

Den här mackan skulle väl egentligen kunna beskrivas som en ”snitzare”. Det är något man kunde köpa på Sibylla-kiosker (i alla fall i Bollnäs) förr i tiden. Det var en stekt panerad schnitzel i ett hamburgerbröd och jag minns nog fan inte vad den brukade serveras med för tillbehör. Det här är egentligen samma sak men kanske lite bättre då om man gör allt lite mer grundligt. I USA är den vanlig i mellanwestern och dess ursprung verkar kunnas spåras till ett specifikt hak i Indiana (Nick’s Kitchen restaurant i Huntington). 

Jag har inte gjort mackan på riktigt traditionellt sätt. Dels har jag, som redan påtalats, bytt ut filé mot kotlett. Jag har också smörstekt den istället för att fritera den. Till råga på allt så kunde jag inte låta bli att toppa mackan med en rejäl näve picklad jalapenos istället för inlagd gurka, som nog får betraktas som rätt sätt att toppa mackan.

Jag är inte så petig med mängder i receptet, det får ni känna av själva. Det här är ingen överdrivet jobbig matlagningssession och vem som helst med en gnutta ambition i köket orkar nog dra ihop det här på fredagkvällen.

Du behöver

benfri kotlett eller fjärilsskuren filé av fin kvalitet
vetemjöl, uppvispat ägg och ströbröd för dubbelpanering
salt och peppar
smör att steka i
källarfranskor eller andra frallor
strimlad spetskål
skivad silverlök
skivad tomat
Hellmans majonnäs
French’s senap (du kan så klart välja en annan sort men jag gillar det amerikanska till sån här mat)
massor av inlagd gurka och/eller inlagd jalapeno

Gör så här

Se till att putsa bort de större fettklumparna från köttet. Banka sedan köttet ordentligt med en köttklubba.

P1030782

P1030784

Dubbelpanera genom att första pudra köttet med vetemjöl, följt av att doppa det i uppvispat ägg och sist pudra det ordentligt med ströbröd. Stek köttet i smör på medelhög temperatur.

Montera mackan genom att först breda på rikligt med majonäs på underdelen. Lägg på en ordentlig näve med strimlad spetskål och lök. Ringla sedan över massor av senap.

P1030786

Lägg på schnitzeln och toppa med en stor näve inlagd jalapeno. Vill du ha inlagd gurka istället så får du det, men jag föredrar helt klart jallisarna. Avsluta med att lägga på locket. 

P1030789

P1030792

P1030803

Avnjuts med en god IPA av något slag. Gärna framför televisionsapparaten.