P1030171

Gravad lax med glutenfri dillstuvad potatis

Det här kan vara den perfekta vardagsmaten. Självklart ska den göras från grunden men nästan allt gå att förberedas dagarna innan så när det väl ska lagas ihop så går det fort.

Egentligen är jag emot snabblagad mat. Det är så klart fånigt av mig men jag tycker att det är tråkigt när en rätt marknadsförs som ”tar bara 20 minuter” eller ”enkel vardagsmat”. Sen är det ju ändå så att man inte kan stå och koka oxkind en tisdag när man plockat upp ungarna från dagis så jag måste ändå kapitulera inför det här med snabblagad vardagsmat, men jag behöver inte tycka om det.

Det här är dock en av de där få perfekta kompromisserna. Det är vällagat, hemlagat från grunden, hög kulturpoäng och förbannat gott.

Ett av mina nyårslöften var också att grava mer lax. Det blir mer roligt och rimligt om man kommer på vettiga nyårslöften. Andra löften jag har är att dricka bättre vin, sova mer och vara gladare. Själva arbetet i att grava lax tar ungefär fem minuter så det finns liksom ingen ursäkt för att inte göra det. Sen får man också det fantastiska nöjet att skära upp den gravade laxen med en vass kniv när det är dags att äta den. Jag brukar grava 600 g till ett kilo i taget. Det som blir över vakuumpackar jag och fryser in.

P1030171

Jag vet att jag brukar tjata om vakuumpackar men det är verkligen en otroligt bra grej att äga. Den ligger i den klara toppen av mina hushållsmaskiner.

Nu till receptet.

Du behöver

gravad lax (jag har skrivit ner recept på det innan här. Går att skippa vodkan eller ersätta med annan vit sprit)
1 kg fast potatis
25 g smör
2 msk semper vit mjölmix (kör ni med vetemjöl så går det åt 3 msk)
1 dl vispgrädde
3 dl mjölk
salt, peppar och färskriven muskot
1 dl finhackad dill
citronklyftor
dill för garnering

Gör så här

Skala och koka potatisen. Det kan faktiskt med fördel göras dagen innan och sen kan den ligga i kylen tills det är dags. Tärna potatisen innan den ska användas.

Smält smöret i en kastrull. Rör ner mjölmix/mjöl med en visp och häll på grädde och mjölk under omrörning. Låt koka upp försiktigt men rör hela tiden från botten så det inte bränner fast. När det har tjocknat så rör du ner potatisen och låter det koka upp igen och sedan stå och puttra. Här tycker jag att man ska röra mycket i potatisen så att den släpper ifrån sig stärkelse och stuvningen tjocknar. Potatisbitarna blir också avrundade och det gör upplevelsen trevligare när man äter. Avsluta med att ta av potatisen från plattan, smaka av med salt, peppar och muskot och rör sist ner dillen. Koka det inte igen, då förstör du färgen på dillen.

P1030167

Servera potatis med några skivor gravad lax ovanpå. Toppa med dill och lägg även en citronklyfta bredvid. Det är väldigt gott med pressad citron över det här.