P1030151

Skärbrädetips

Nu har jag fått den beställda skärbrädan från Asbjörns Bildhuggeri. 689 + frakt fick jag betala för en skärbräda av måtten 45x35x5 cm. Ett strålande bra pris för ett vackert hantverk.

En post som vuxit sig till att bli en av de mest lästa här på bloggen är den om skärbrädor. Den bloggposten betraktar jag lite som ett levande dokument och jag kommer fortsätta uppdatera den. Däremot ville jag göra den här posten separat så ingen missar den.

Tillägg 2014-03-20
Se även kommentarerna till den här posten. Priserna har ändrat sig sedan jag gjorde posten, men det framgår i kommentarerna.

På jakt efter skärbräda

I slutet av bloggposten om skärbrädor började jag skriva lite om min jakt på en prisvärd och bra ändträskärbräda. Min första tanke var att köpa en från Ugglan & Eggen. Superfina hantverk men ärligt talat lite väl dyra. Där får man punga ut med runt 1800 för en ändträskärbräda av måtten 45x35x5 cm. Fri frakt dock och en väldigt fin pjäs. Som jag skrev tidigare så har jag redan en liten skärbräda från Ugglan & Eggen.

Jag letade mig då vidare till The Boardsmith, en känd hantverkare från North Carolina i USA. Han har mycket gott rykte och erbjuder bra priser. Runt 700 spänn ska han ha för en lönnskärbräda av ungefärliga dimensioner 45x35x5 cm. Det kändes fördelaktigt då och jag gjorde faktiskt en beställning. Inget hände på en månad, jag mailade och fick ett kort svar om att han var överbelamrad med jobb. Jag hade då betalat skärbrädan i sin helhet. Jag blev lite irriterad och lyckades efter ett par veckor annullera köpet och få tillbaka mina pengar. Det ska sägas att han verkligen kändes pålitlig hela tiden, bara sjukt överarbetad och stressad. Sen kommer den lilla biten med frakten. Jag fick aldrig någon exakt uppgift men han uppskattade slutligen frakten åt mig till 6-700 spänn. Då är skärbrädan helt plötsligt rätt så dyr. Frakten är vad den är kanske man kan tycka men det är inte riktigt sant, han skulle ju kunna ha ett bra avtal för utlandsfrakt, men så verkar inte vara fallet.

Asbjörns bildhuggeri

För ett par veckor sedan blev jag tipsad om Asbjörns bildhuggeri av en kille som jag pratat mycket mat och utrustning med både här på bloggen och på Twitter. Redan från hemsidan inser man att det är duktiga snickare och just möbelsnickare/finsnickare brukar ju vara de som har bäst koll på bra trä också. Det är viktigt när det ska byggas skärbrädor att trämaterialet är väldigt torrt, annars kan skärbrädorna slå sig på sikt.

Jag har insett att måtten 45x35x5 cm är alldeles perfekt för mig. Större gör det väldigt svårt att diska skärbrädan och mindre är besvärligt om man skär mycket grönsaker. Ingen skärbräda av de måtten fanns på hemsidan men jag mailade dem och frågade och fick ett snabbt svar med prisuppgift. Jag slog till utan att tveka speciellt länge och en vecka senare hade jag fått den med posten. Frakten gick loss på 150 spänn och skärbrädan var otroligt välemballerad. Jag skaffade också några ekplankor att laga mat på och en tunn ekskärbräda för servering och lite bordstranchering.

P1030151

Ändträskärbräda i bok

Bok är ett av de absolut bästa materialen att göra skärbrädor i. Det är hårt, formfast och vackert, släpper inte ifrån sig några giftiga ämnen som terpentiner (som kan läcka ur barrträ) och andra giftiga ämnen som t ex teakolja. Skärbrädan jag fick hem är helt utan defekter. Det finns inte en träbit som har ett litet jack eller något fel.

P1030140

Den är otroligt fin och ser fantastiskt välbyggd ut. De 80 sammanfogade bitarna är också satta för att bilda ett vackert mönster, något som också är funktionellt då krafterna i träet motverkar varandra och gör att inte skärbrädan slår sig när den åldras. 

P1030148

Jag är otroligt nöjd med det här köpet och jag vet att jag gjort ett kap. Visst, jag har bara haft den några dagar men jag tvivlar på att den kommer ramla sönder, den är alldeles för välbyggd för det. Det här måste vara det bästa skärbrädeköpet man kan göra i Sverige. Visst kan det finnas fler mindre snickerier där man kan få samma deal, men det är ju just det där att de är svåra att hitta. Mycket bättre deal än så här går nog inte heller att få. Jag ser också att de gör skärbrädor i ek. Den på hemsidan är väldigt stor och jag har ingen aning om vad de tar för en av lite mindre storlek. Skriv och fråga vet jag.

Nu väntar det ett intensivt oljande här hemma innan jag kan börja använda den. Det är en törstig jävel som redan har druckit tre deciliter paraffinolja med bivax. Jag återkommer väldigt snart om ekplankorna jag köpte. Det där med plankstek är nämligen lite intressant.

P1030152