headerb

Fantastisk kotlett och en annorlunda coleslaw

De som följer min blogg kan nog tro att vi äter väldigt väldigt mycket kött i vår familj. Ni ser ju mest helgmaten och den lite festligare maten och där är det ofta kött, däremot har vi dragit ner på kött i väldigt hög grad de senaste åren.

Vi äter vegetariskt ungefär tre dagar i veckan och de gånger vi äter kött så äter vi också mindre än vad i alla fall jag gjorde innan. Filosofin vi försöker följa är att äta mycket mindre kött men kött av bättre kvalitet. Vi försöker undvika industriköttet i så hög mån det går och istället välja kött från mindre gårdar där man kan anta att djuren har det bättre och det inte fuskas. Det som känns bäst är att köpa är köttlådor från bra gårdar vilket inte bara känns bra för samvetet utan också i munnen, för det går knappt att jämföra kvalitetsgris med den danska alldeles för billiga styggelsen.

I veckan köpte jag en köttlåda från Domtagrisen. I lådan fanns karré och kotlettrader, varav en kotlettrad var styckad med kambenen kvar, en mycket snygg och bra styckdel.

headerb

Vi hade besök av brorsan med familj och våra föräldrar igår och jag passade på att grilla den kotlettraden. Vi kompletterade kotletten med min hemgjorda korv och till det serverades grillad majs och en väldigt annorlunda coleslaw med räkor (!!!). Receptet till coleslawen hittade jag på en av mina favoritmatbloggar, Homesick Texan. Jag hittade dock inte rödkål så det fick bli färsk vitkål istället. Coleslawen känns väldigt överdrivet amerikansk, med vid första anblicken alldeles för många smaker. Dock passar allt bra ihop och coleslawen skulle mycket väl kunna stå sig som en egen rätt. Styrkan styrs av styrkan hos chipotlen och jag måste vekrligen rekommendera att köpa hel torkad chipotle istället för det halvsystetiska kladdet man köper på burk och som kallas chipotlepasta.

Nu hoppar jag på recepten.

Du behöver för sex personer

Köttet

1 kotlettrad av lämplig storlek
en bra rub (plocka gärna recept från Texas BBQ)
en bra glaze

Coleslaw

1 kg vitkål, fint strimlad
1 msk hel spiskummin, fint mortlad
1 msk rökt paprikapulver
1 kruka koriander, grovt hackad
1 silverlök, fint skuren i ringar
saft från en lime
3 msk rödvinsvinäger
3 vitlöksklyftor, skurna i tunna skivor
2 dl majonäs (jag valde Hellmans)
1 chipotle av lämplig storlek, lagd i blöt och sedan fint hackad
2 dl räkor, utan skal alltså

Övriga tillbehör

smaskig korv
hela färska majskolvar, förkokta och sedan grillade (lite chilipulver och skirat smör under grillningen gör susen)

Gör så här

Tillagningen är väldigt enkel om man har lite koll på sin BBQ. Börja med att blanda alla ingredienser till coleslawen i en stor skål och ställ in i kylen. Coleslawen vinner på att stå till sig några timmar.

header-6b

Är det svål på köttet så skär ett litet rutmönster i svålen med en vass kniv så inte köttbiten slår sig vid tillagning. Gnid in rubben ordentligt på köttet och förbered grillen för indirekt grillning vid 100-120 °C med mycket rök.

header-3b

Jag kör med runt tio briketter som tänds i en liten skorstenständare och sedan läggs i en liten hög i ena änden av grillen. Jag har också lagt rökspån från äppelträd i blöt en timma innan och av den kastar jag över en liten näve då och då på glöden.

Grilla köttet indirekt till en innertemperatur på ungefär 60 °C. Det är inte sluttemperaturen för köttet så också grillas direkt för att få yta och då kommer det sticka upp ytterligare. 60 °C i det första steget blev alldeles perfekt.

Pensla sedan köttet med en god glaze och rigga om grillen så att du nu kan grilla direkt. Jag tänder helt enkelt lite mer kol och häller över i grillen.

header-4b

Grilla sedan köttet och har du lite korv och majs som ska med så lassa på det också. Grilla köttet tills det har fin yta. Vill du så testa att innertemperaturen ligger mellan 65-70 °C. Personligen tycker jag att 65 °C räcker gott och väl om man har bra fläskkött.

När kött och korv är genomgrillat och klart så skär upp kotletten mellan kambenen. Storätare kan få en köttskiva med två kamben medan andra får nöja sig med ett bens tjocklek.

header-7b

header-8b

Köttet blev vansinnigt gott. Jag börjar få kläm på det där med indirekt grillning så det är säkert en del av resultatet men störst roll spelade nog den fina råvaran. Det är vansinnigt roligt att få inse att det bra producerade köttet blir tusen gånger bättre än den tråkiga skiten som kostar för lite på affärerna.