headerb

Falafelrulle

När jag flyttade till Uppsala 1997 så umgicks jag en hel del med en vegetarian som heter Jens. Han hade hittat ett fantastiskt falafelställe mitt i stan som han prisade över allt annat och han lockade så klart med mig dit. Jag minns tamefan inte vad stället hette men för er som har koll på uppsalageografin så låg det vid gamla H-centrum.

Hon som hade det var afrikan och vad jag minns så fanns det bara ett matalternativ på stället, falafel i bröd. Vi åt där jätteofta och en falafel med bröd kostade 25 spänn. Som den inskränkta småstadskille jag var (/är) så blev jag begeistrad över hur köttigt det var med den där vegetariska maten och hur den fyllde allt snabbmatsbehov som fanns, billigt var det också. Jag och Jens laborerade med egen falafel och Jens köpte t o m en fritös i syfte att få till det där bra men vi lyckades aldrig. Ärligt talat så minns jag inte exakt hur vi gjorde men vi använde i alla fall kokta kikärter och våra falaflar (plural?) blev väldigt kompakta. Såsen fick vi inte heller till.

Jag har egentligen inget riktigt smakminne kvar från falafel på stället jag beskrev ovan. Sedan dess har mitt matintresse gått överstyr och jag är bra mycket svårare att imponera på. Jag har ändå ett konsistensminne (först gången det ordet används?) avseende de där falflarna och det var rätt luftiga och saftiga bullar med en väldigt krispig yta. Minnet kan vara fel. Jag har så klart testat att göra falafel fler gånger för maten är helt fantastisk men jag har aldrig lyckats få till dem så där perfekt som jag vill ha det.

I veckan surfade jag in på taffel.se, en av mina absoluta favoriter bland de svenska matsidorna. Det jag gillar med Taffel är att de är så grundliga; professionella och halvprofessionella matnördar som inte lämnar något åt slumpen. Följer ni inte den sidan så börja, bums!. Jag hittade den här artikeln, där det beskrivs att den bästa falafeln görs på okokta kikärter som ändå legat rejält i blöt. Läs det som står skrivet i länken så fattar ni att det är trovärdigt. Jag gjorde också falafeln (den första kryddningen i receptet) i fredags och resultatet var bländande. Även utan fritös på sommarstället lyckades jag få till kikärtsbullarna precis som mitt gamla minne och hela anrättningen var superb. Det är så klart lite jobbigt att släpa fram köttkvarnen och så men å andra sidan så går det finfint att frysa in falafelsmeten så gör massor och frys in.

Falaflarna serverades i glutenfritt pizzabröd tillsammans med marockansk salata, vars recept jag också fann på Taffel. Jag utökade rätten med lite strimlad isbergssallat, massor av strimlad lök, gurka, granatäppelkärnor och en yoghurtsås med mynta och honung. En helt perfekt fredagsrätt. Jag tänker inte skriva ner något recept för det är inte alls mitt utan jag hänvisar istället till Taffel.se. Ibland kan ju en blogg få vara mer inspiration än rena recept. Skippa inte granatäpple och myntasåsen om ni gör det här, smakkombinationen är så otroligt fungerande. Paprikasåsen är också otroligt god. Gör massor och frys in, den funkar till lite vad som helst.

headerb

header-2b

header-3b

header-4b

header-6b

header-7b