bild2

En kycklingvariant av gulasch

I förrgår, i min post om gumbo, så skrev jag om skillnader mellan gulasch och pörkölt. Jag uttalade mig ganska så tvärsäkert och antydde dessutom att jag skulle kunna det där bättre än ungrare. Otroligt korkat. Det visade sig så klart att jag har fel och jag lade också in ett litet tillägg i botten av den posten om det.

Definitioner alltså, jag älskar dem. Jag vill att saker ska vara tydligt definierbara och att allt ska kunna beskrivas på ett icke-förväxlingsbart sätt. Är det för mycket begärt? Jag är naturvetare och gillar sånt. Jag har dessutom jobbat ett par år som patentombud och där är definitioner och tydlighet A och O (även om det otränade ögat kanske inte upplever ett patent som speciellt tydligt). Mat verkar inte vilja bete sig speciellt specifikt på det sättet.

Vad är då skillnaden mellan gulasch och pörkölt? Det man ofta hör av folk som rest mycket i Ungern är att ”det vi kallar för gulasch kallar ungrarna för pörkölt”. Så enkelt är det inte. Ungrarna äter också gulasch. I stora drag består skillnaden i konsistensen. Som jag nu har förstått det rätt (jag fick ju ingen ro av det här och var tvungen att göra efterforskningar) så föreligger det ungefär så här:

Gulasch är en matig soppa, lite i samma stil som gumbo medan pörkölt är grytvarianten av samma mat, dock går det bra att fortsätta kalla den för gulasch. Är ni med? Jag uppfattar att det är lite som bilden nedan visar.

bild2

All pörkölt är gulasch, men all gulasch är inte pörkölt. Gud vad mycket klokare vi inte alls är nu. När jag nu kommer till mitt recept så vet jag inte vad jag har lagat. Är det gulasch eller pörkölt, kanske t o m en paprikás? Rimligtvis borde det inte vara fel att kalla den gulasch, så jag gör det. Om någon har bättre koll på det här så upplys oss gärna i en kommentar. Det jävliga är att det finns en till rätt också som strular till det, nämligen Paprikás. Fan, man ska inte laga mat som man inte vet vad det är. Här har jag gjort bort mig, helt klart.

Jag har dessutom baserat min rätt på kyckling för att den ska passa en vardag och inte behöva koka fyra timmar som i fallet med högrev. Laga den här maten på egen risk. Bjud absolut inte någon på den för du vågar inte säga vad det är du har lagat. Det är riktigt gott i alla fall och jag rekommenderar användning av ungerskt paprikapulver. Har man inte det så går det säkert också med svenskt paprikapulver men det blir garanterat inte lika gott. Jag har några kollegor som var nere i Ungern på jobb och de köpte med två burkar paprikapulver hem till mig. Två STORA burkar, vi snackar totalt 1,5 liter paprikapulver, och det var två sorter varav en lite starkare. Båda är väldigt söta och goda. Maträtten ser banal ut med sina få ingredienser men den smakar mycket bra. Vi snackade om den igår och kom fram till att den smakar exotiskt och ”utländskt” på något sätt. Det är nog kombinationen ister och rikligt med bra paprikapulver som gör det ovant för den svenska munnen. Nu kanske jag har babblat klart.

 

Du behöver för fyra portioner

 

Grytan

1 hel kyckling
5 msk paprikapulver av bästa sort
4 msk ister (japp ister är klart godast men det funkar med olja eller smör också)
3 stora gula lökar
2 röda paprikor
1 burk konserverade bra tomater
salt och peppar

 

Tillbehör

grönsallad
gnocchi (egentligen ska det vara ungerska äggnudlar, galuska, men ska man laga glutenfritt blir det bättre med potatis i smeten och en gnocchivariant. Dessa går att göra på samma sätt som vanliga gnocchi, man byter bara ut vetemjölet mot någon glutenfri mjölmix)
ungersk syrad gurka

 

Gör så här

Stycka kycklingen i åtta delar. Jag gör det genom att först dela kycklingen på mitten över bröstbenet och sedan dela benen i två delar och dessutom klyva varje bröstdel i två delar. Benen ska alltså fortfarande sitta kvar på köttet och koka med, de gör massor för smaken.

P1010625b

P1010628b

Strö ungefär hälften av paprikapulvret samt salt och peppar över kycklingdelarna och stek dem gyllenbruna i 3 msk ister i en stor gryta. Känns det äckligt med ister så tänk på att bacon steker ni alltid i sitt eget ister. Det är inte äckligt. Ta sedan upp kycklingdelarna och tillsätt resten av istret. Finhacka lökarna och paprikorna (inte i lika små delar). Stek löken i istret tills den blir mjuk, rör om ofta. Tillsätt paprikan och stek i ytterligare tio minuter. Häll på tomaterna och smaka av med salt och peppar.

Sätt ugnen på 150 °C. Lägg ner kycklingdelarna i lökblandningen i grytan och ställ in allt i ugnen. Det ska stå där i lite drygt en timma.

P1010629b

Under tiden kan du laga gnocchi efter receptet ovan. Detta kan man också ha gjort tidigare för innan servering ska gnocchin stekas i ister så att den får fin yta.

P1010632b

Servera grytan med gnocchi och en fin grönsallad.

P1010633b

Det är relativt energirik mat det här så man behöver inga jätteportioner. Det är på det hela taget min filosofi kring den mesta maten. Jag äter hellre god mat där det inte kalorikompromissats och tar då lite mindre portioner. Sen kan man ju se till att röra på sig också. Livet är för kort för att man ska äta tråkig mat.

 

Tillägg

Här finns bra och billigt paprikapulver. Tack Fredrik G för tipset i kommentatorsfältet