P1010415b

Gravad och grillad lax

En sak som är väldigt gott att göra med lax är att först grava den och sedan grilla den. Lax går att hitta för en väldigt billig peng och då brukar jag passa på att köpa på mig ordentligt. Sen fryser jag endera in den på en gång i bitar eller också gravar jag den och fryser in den sen.

Det är också väldigt praktiskt att ha vakuumpackare när fisk ska frysas in för den håller otroligt mycket längre på det sättet. Jag har tidigare beskrivet hur jag brukar grava lax med ett litet stänk vodka. I helgen åt vi den med grillade blomkålshalvor som sedan hackas ihop med grillad vitlök. En gräslökssås blev det också för jag hittade ”vild” gräslök utanför tomten.

Det här behövs för fyra portioner

600 g gravad lax
salt och peppar
2 små blomkålshuvuden
en halv vitlök

Gör så här

Det finns två skolor hur det här ska göras. Jag vet inte själv vilken jag föredrar. I helgen gjorde jag hälften på ena sättet och hälften på andra. Enligt det ena sättet ska fisken grillas till en ordentlig innertemperatur för lax, d v s runt 46 °C och enligt den andra skolan ska det bara hårt grillas en yta och fisken ska vara precis som den är som gravad inuti. Testa båda vet jag.

P1010415b

P1010418b

Med blomkålen delade jag den i halvor med bara lite olja, salt och peppar på och grillade den indirekt tills den kändes rätt så mjuk med en sticka.

P1010456b

P1010460b

Sen delade jag upp den med en gaffel och blandade med grillad vitlök som hade gått på grillen samtidigt som blomkålen. Till detta passar en enkel gräslökssås på gräddfil och gräslök, kanske lite rivet citronskal också.