P1010104b

Mosbricka

När jag var liten var en av årets höjdpunkter sista april. Man fick åka iväg med familjen till nån kase och på vägen hem åkte vi förbi Mamma Mos och köpte mosbricka, d v s grillad korv med pulvermos. Som jag minns det så var det nästan enda gången vi fick snabbmat hemma hos oss.

Sista april och mosbricka hörde ihop. Det var banne mig innan det började bli vanligt med hamburgare och pizza så jag kan inte ha varit gammal. En gissning är att det är mer än 30 år sedan och Mamma Mos låg inte där det ligger idag, utan på väg ut mot Långnäs (för de som har koll på Bollnäsgeografi).

Numer äter jag nästan aldrig några mosbrickor längre. Jag tog förresten något liknande på en mack i somras, men det räknas knappast.

Hur som helst, idag gjorde jag mosbricka här hemma, trots att det inte är sista april och trots att jag fuskade med råvarorna. Jag använde en fläskkorv med fin röksmak från Taylors & Jones och gjorde en egen räksallad som blev riktigt lyckad, inte så fet heller faktiskt. Moset hottades upp med lite stekt champinjonhack och tryffelolja och jag stekte gul lök till det också. Trots att det inte var en riktig mosbricka så blev alla nöjda. Här kommer receptet på räksalladen, resten är självinstruerande.

För fyra mosbrickor behöver du

100 g skalade räkor
en liten bit rotselleri, jättefint tärnad
en liten bit äpple, skalat och jättefint tärnat
7 cm gurka, urkärnad och fint tärnad
1 msk hackad gräslök
2 msk majonäs
3 msk turkisk yoghurt
1 tsk dijon
0,5 tsk worchestershiresås
1 krm cayennepeppar
salt och peppar

Gör så här

Koka rotsellerin så den blir mjuk. Blanda sedan allt, smaka av med salt och peppar, och låt det stå en timma i kylen innan servering.

P1010104b