Dillkött på lamm

Det närmar sig jul och det blir viktigare och viktigare för mig att göra plats i kyl och frys. Av den anledningen inventerade jag frysen igår och hittade en bit lammstek. Först var jag lite inne på att dra ihop något indiskt men jag hade inte så mycket av alla nödvändiga kryddor. Dessutom var köttbiten lite för liten för ett storkok av någon indisk lammgryta.

Det fick bli dillkött istället eftersom det är en stor favorit och kanske husmanskostens konung. Dillkött är klassisk söndagsmat tycker vi hemma hos oss, men det funkar så klart en torsdag också. Recept på dillkött kan man hitta i varenda kokbok som finns så det kan tyckas knäppt och onödigt att blogga om, men min dillsås skiljer sig faktiskt lite från de vanliga recepten; jag tycker nämligen att den ska vara ordentligt sur och dessutom ha lite sötma i sig. På det hela taget är jag ett stort fan av syra i mat. Att göra dillkött på lamm är inte det klassiska, då man egentligen har kalv i den här rätten. Däremot tycker jag att lamm passar helt fantastiskt till den syrliga såsen och det här blir godare än kalvvarianten.

För fyra personer behöver du

Köttet
0,5 kg lammkött, tärnat
Smör att steka i
3 morötter, skurna i lite tjockare skivor
1 lök, finhackad
0,5 liter vatten
1 lagerblad
7 vitpepparkorn, tar du 6 eller 8 stycken så går maten helt åt helvete
2 msk salt

Potatis

Dillsås
3 dl vatten
1 buljongtärning
1 dl grädde
1 msk smör
1 dl hackad dill
1,5 msk ättika (15%)
1 tsk socker
salt att smaka av med
Maizenaredning

Gör så här

Stek köttet på hög temperatur i smör så att köttbitarna får en fin yta. Koka under tiden upp vattnet med löken i. Lägg ner det stekta köttet i det kokande vattnet, lägg i kryddorna, dra ner temperaturen och låt koka så länge som behövs. Min lammstek var av lite bättre kvalitet så det behövde bara koka i en timma. Har du en seg jävla bagge så kan det behövas ett par timmar. Man får helt enkelt ta upp en bit lite då och då och smaka på för att avgöra när det är klart.

Man kan tycka att jag borde använda buljongen från köttkokningen till dillsåsen men jag tycker att lammsmaken blir lite för påträngande i den skyn så jag använder kycklingbuljong istället. En annan sak jag vill påpeka är att jag i alla lägen förespråkar bottenredning till såna här såser. Tyvärr har det visat sig att jag är glutenintolerant så det är bara att glömma att vetemjöl existerar. Jag tycker inte det går så bra att bottenreda med majsmjölsvarianter så jag använder Maizenaredning och toppreder med istället. Ni som inte är lika funktionshindrade bör bottenreda. Kan ni inte det så bör ni lära er.

När jag gör såsen så kokar jag upp buljongen med smöret i. När det kokar så drar jag i dill, ättika, grädde och socker och låter den koka upp igen. Därefter tillsätter jag redning till lagom konsistens och saltar efter smak. Den här såsen är nog bra mycket surare än vad ni är vana vid hos en dillsås, men testa den ändå. Alla som har smakat den hos mig tycker att det är den godaste dillsåsen de stoppat i käften.

Tur att jag håller en sån ödmjuk och bra nivå på min blogg. Det är inte så att bloggaren här börjar få hybris…

När köttet kokat klart så lägger jag i morötterna och låter dem koka med köttet i ungefär tio minuter. Potatis ångkokar jag under tiden.

Servera potatis, dillkött och rejält med sås. Uppläggningsmässigt är den här rätten en katastrof eftersom den av hävd måste bada i sås. därför är det också viktigt att man gör en rejäl sats sås.