IMG 1214

Boeuf Bourguignon

Maten som är omöjlig att stava till och nästan ännu värre att uttala. Jag tycker nog egentligen att vi ska gå tillbaka till använda det försvenskade ”Burgundisk biff”, det är ju alldeles utmärkt att både stava och uttala. Det franska namnet skulle jag aldrig våga skriva ut utan att ha googlat det först.

Anledningen till att vi överhuvudtaget åt det var att jag hittade en sån fantastisk högrev på ICA. Den är från US Beef, som är det i särklass bästa köttet på vanliga livsmedelsaffärer. Det bästa köttet hittar man så klart hos mer specialiserade kötthandlare i storstäderna och jag tänker inte alls jämföra US Beef med t ex Guldbiff från Willy Ohlssons i Östermalmshallen, men det är i alla fall väldigt väldigt bra. Alla deras styckdelar är grymt bra men jag har aldrig sett högreven förr. Se bilderna nedan på köttet, speciellt det där snittet vittnar om hur jäkla fint det är. Religiöst fint.

IMG 1214

Jag tvekade lite att skriva om maten men sen kände jag att jag gör det i alla fall för det blev en så pass bra gryta den här gången och jag skrev ändå ner receptet.

För rejält mycket mat (mer än sex portioner) behöver du

1 kg högrev av bästa sort, rejält tärnat och putsat
2 msk smör till stekning av köttet
2 rejäla morötter, grovt slantade
2 stora gula lökar, skivade
6 dl bra rött vin
5 dl hemgjord oxbuljong (buljongen blir så otroligt viktig i en sån här rätt så jag tycker gott att man kan göra den själv. Det blir massor av mat och det är så otroligt värt att göra det här jobbet.
2 msk tomatpuré
1 tsk timjan
2 lagerblad
3 vitlöksklyftor, pressade
1 förpackning steklök, skalad
20 champinjoner
1 paket bacon, strimlat (jag har precis upptäckt Scans bacon på rapsgris och tycker nog att den är den bästa av skitbaconen på affären. Bäst är så klart riktig slakteribacon i stil med den man köper på Taylors)
Mjöl till toppredning, jag använder maizena. Egentligen tror jag att den här rätten ska bottenredas redan från början och det skulle nog jag också ha gjort om jag inte var glutenallergisk. Maizena är bedrövligt att bottenreda med.

Gör så här

Det viktiga med den här rätten är att allt verkligen inte ska i grytan på en gång. Olika råvaror har olika koktid och smäller man i allt från början och kokar i 1,5 timma så kommer vissa saker helt klart att kokas för länge.

Stek köttbitarna i en het stekpanna med smör. Se till att de får fin yta runtom. Det här hjälper dem att hålla ihop senare när de har kokat länge. Lägg sedan köttet i en gryta.

Stek löken på medelvärme och lägg också den i grytan när den fått lite stekyta. Rör ner tomatpurén i köttet och löken och fräs på medeltemperatur i fem minuter under omrörning. Slå på vin och buljong, pressa ner vitlöken och krydda med timjan och lagerblad. Koka upp och låt småkoka i ungefär 1,5 timma. Smaka av köttet lite då och då. Jag vill inte koka sönder köttet helt när jag gör den här grytan men det ska ändå kokas länge nog för att bli riktigt mört. För just mitt fina kött var 1,5 timma nog. Har man en sämre bit högrev kan det nog behövas en halvtimma extra.

Medan köttet kokar kan du börja med resten av ingredienserna. Stek bacon och champinjoner och champinjoner separat och lägg dem sedan i en skål. Sist tar du hand om morötterna och steklöken. Jag brukar koka upp lite vatten i en vattenkokare och hälla över lökarna i ett durkslag. På det sättet blir de mycket lättare att skala. Steklök och morötter steks på relativt hög värme så att de får fin yta. Sedan slår jag i vatten i pannen och låter dem puttra i ungefär 5 minuter. De läggs tillsammans med bacon och champinjoner i en skål. Anledningen till detta är att jag inte vill lägga i det här tillsammans med köttet och löken som ska koka väldigt länge.

När köttet känns klart så lägger du i ingredienserna från skålen och toppreder till lite simmig konsistens. Det är otroligt svårt att beskriva hur mycket man ska reda. Jag tycker att grytan ska kännas lite redd men inte tjock. Nu är grytan klar. Salta och peppra ordentligt för att justera smaken. Servera sedan med kokt mandelpotatis och en sallad.