Hur gick det sen – Kolstålsstekpanna

Nu inleder jag en ny bloggserie om en jävligt relevant grej – Hur gick det sen med fylleinköpen?

Jag sitter här med en liten (stor) konjak på tisdagskvällen och fick lite feeling. Det här är en bloggserie jag funderat på ett tag och nu är det dags att sjösätta den.

Man köper en massa skit i något infall, ofta är tiden sen och det liksom rycker i VISA-kortet. Kanske är du ensam kvar vaken och har precis öppnat en till (onödig) öl, familjen sover och du tänker att lyckan vore fullständig om du köpte något. I det tillståndet har jag köpt en jävla massa bra saker. Jag har budat (och vunnit) på ett hagelgevär på en vapenauktion, jag har köpt en jättefin jaktkniv i kolstål (totalt jävla värdelöst att sopa in en kolstålskniv i magen på en älg under urtagning. Allt blir blodigt och du har ingenstans att diska av den efteråt vilket innebär att den rostar), och jag har köpt otroligt mycket matlagningsrelaterat och inbundna serietidningar. Ibland kan det vara klokt att se tillbaka på sina inköp. Vad har jag gjort? Varför? Stryk?

Jag klarar givetvis inte av att fundera över saker på ett fåordigt sätt men målet är i alla fall att det ska bli rimligt långa bloggposter. 

Stekpanna i kolstål

I den här bloggposten skrev jag lyriskt (och lite berusat) om mitt inköp av en stekpanna i kolstål och nu är det dags att analysera köpet en sisådär nio lagom månader senare. 

Jag är skitnöjd fortfarande. Det är fortfarande det absolut bästa jag stekt mat i och jag köpte alldeles nyss en till att ha i stugan. För övrigt så tipsade jag om det prisklippet på bloggens Facebooksida och ni som är lite alerta, snygga och smarta följer så klart den. Jag köpte den nya för 250 spänn på Webhallen, vilket givetvis är ett klipp. Jag försöker hålla tentakler ute så jag kan tipsa om lite sådana saker som kan vara av intresse för fler människor. Ingen kan påstå att jag spammar Bara riktig mat på Facebook så det bör inte vara någon belastning för din feed. Följ den bara.

Nåja, nog om Facebook. Jag köpte en till likadan just för att jag älskar stekpannan jag har. Det intressanta är hur den har utvecklats sedan de första stekningarna. Ytan är nu nästan bra precis så non-stick som man kan begära av en väl inkörd gjutjärnspanna. Den har också blivit sjukt snygg (se bild ovan). Stekpannan är snyggare än gjutjärn och lite lättare, däremot är den fortfarande ett as till att vara känslig för temperaturförändringar. Det låter kanske som en dålig egenskap hos en stekpanna och det får jag nog faktiskt medge att det är. Men vafan… Skärp dig bara. Spola den inte i vatten när den är het, ge fan i att brassa på full effekt på induktionsspisen och var inte en sån sopa. Min har inte slagit sig alls efter nio månader. Ni är säkert flera stycken som följde mitt första tips om att köpa den och som sen pajade den. Då är det ert fel, inte mitt. Ni är dåliga. Kolstål är fortfarande det sexigaste materialet vi kan ha i köket, alla kategorier.

Så jag är fortfarande mer än nöjd. Jag har köpt fler kolstålsstekpannor och mitt betyg är det högsta möjliga.

Jag återkommer snart med fler retrospektiv på fylleköp.

Tillägg

Jag måste påpeka att drygt 4000 personer såg FB-inlägget om det fina priset på stekpannan på Webhallen. Efter fem minuter listades den som slut. Det är ju lite intressant, men mitt egentliga syfte med tillägget är att påpeka att jag så klart betalade för min stekpanna också. Jag sitter inte i knät på så många. Jag kan sitta i knä men jag är dyr som fan.