P1050054

Philly cheese steak

Det är dags för en macka igen och nu tar jag mig an Philadelphias signaturmacka.

Mackan har sitt ursprung i början på 1900-talet och handlar i grund och botten om att kombinera stekt nötkött med ost och lök. Det kan låta tämligen simpelt men som i alla fall med de amerikanska mackorna så begriper man när man äter dem varför de är klassiker.

Jag tänkte inte babbla så förbannat mycket idag utan hoppar direkt på väsentligheterna. Receptet är väldigt inspirerat av den här länken.

Du behöver för två mackor

Ostsås (som även räcker till lasagne dagen efter)

1 msk smör
1,5 msk vetemjöl (eller 2 msk glutenfri mjölmix)
3 dl mjölk
nyriven muskot
3-4 dl riven grevéost
0,5 tsk citronsaft

Resten av mackan

1 baguette
en hel del smör för stekning
200-300 g ryggbiff i bit
1 gul lök
1 tsk lönnsirap
200 g champinjoner
1 vitlöksklyfta
en näve bladpersilja
1 liten grön paprika
1-2 jalapenos (ta gärna två, tänk på att stekt jalapeno förlorar massor i styrka)

Gör så här

Vi börjar med tre saker som ska stekas separat. Jag steker dem och lägger sedan i ett fat som jag sedan värmer i micron när det är dags att montera mackan.

Löken karamelliseras på svag värme i smör och lönnsirap. Det här är det som tar längst och kan mycket väl ta 40 minuter om man gör det ordentligt. Ju långsammare man låter det gå ju godare blir löken. Smaka av med salt och peppar.

Jalapeno och paprika strimlas och steks i smör. Salta och peppra.

Skivade champinjoner steks tillsammans med vitlök i smör. När det är klart och svampen har lite färg i kanterna tillsätts hackad persilja.

P1050054

Skär tunna (ungefär 1-2 mm) av biffen. Stek hastigt i het stekpanna med smör. Salta och peppra. Stek också insidan av mackorna i köttsafterna.

P1050052

P1050057

P1050059

P1050061

Ostsåsen görs lämpligen när du står och väntar på att t ex löken ska stekas klart. Du kommer helt klart få ostsås i massor över men det blir perfekt till en lasagne dagen efter. Det är svårt att göra för små mängder av sånt här. Smält smör och blanda ner mjöl. Låt fräsa i ett par minuter på svag värme under omrörning. Häll ner mjölken och koka upp under omrörning. Se till så det inte bränner från botten. Ta bort kastrullen från plattan, riv ner lite muskot och rör sedan ner osten. Smaksätt med lite citronsaft, salt och peppar. Den går att värma upp försiktigt innan servering men ska helst inte kokas något mer.

Montera mackan genom att lägga på en rejäl näve stekt kött i mackan. Häll över en slev ostsås. Lägg på lök, champinjoner och jalapenos och sleva på ytterligare ostsås. 

P1050066

Avnjuts med en kall lageröl.