Sous vide – en bloggserie

Det har länge legat och gnagit i mig att jag inte har någon ordentlig och djuplodande bloggpost om ”sous vide”-teknik och -matlagning. Nu är det dags.

För att göra det omfattande arbetet lite mer överskådligt och dessutom lättare för mig kommer jag dela upp det i fyra delar och de kommer dyka upp efter varandra ungefär en gång i veckan. De fyra, förhållandevis naturliga, delarna jag tänker mig är: Bakgrund, Teori, Utrustning och Praktisk matlagning.

I Bakgrunden skriver jag lite kort om historiken bakom sous vide och jag försöker också motivera varför man ska använda sig av metoden. Teoridelen kommer diskutera vetenskapen bakom sous vide och också en hel del om risker och hur man undviker dem. Utrustningsdelen blir så klart en diskussion kring utrustning där jag går igenom fördelar och nackdelar med olika setups. Utgångspunkten är självklart hemmaköket, de professionella kökens behov har jag väldigt begränsade kunskaper om. Slutligen kommer lite praktiska tips och roliga saker att testa. Kanske inte renodlade resept utan snarare små tips och tricks som går att tillämpa rakt över sous vide-matlagningen.

Självklart finns det redan en massa skrivet om sous vide, men dessvärre inte så mycket på svenska. Sen spelar ju inte det så stor roll heller, för jag kan ju skriva på mitt sätt i alla fall. Forskaren i mig älskar såna här projekt. Jag kan redan mycket om sous vide, men såna här saker tvingar mig in i litteraturen och jag kommer alltid ut på andra sidan men massor av mer kunskaper. Hoppas någon annan gör det av att läsa också.

Med anledning av detta har jag också inlett ett samarbete med Polyscience, en av de första och mest omskrivna tillverkarna av utrustning för molekylär gastronomi i allmänhet, och sous vide i synnerhet.