P1040147

Beef gorditas

Gorditas är lätt friterade bröd på majsmjöl och ordet i sig betyder typ ”små feta ena” på spanska. Bröden kan fyllas med lite allt möjligt, jag valde rester av grillad entrecote.

Inspirationen kommer från den fantastiska bloggen Homesick Texan men jag har inte riktigt gjort på samma sätt som henne. Jag har tjatat om det flera gånger förr men fy fasen vilken bra matblogg det där är, prenumerera på den på något sätt så ni inte missar något. Du vill inte missa något som den damen skriver.

Helgen har minst sagt gått i matlagningens tecken. Jag har i princip utnyttjat klotgrillen till max och på alla möjliga sätt. Förhoppningen är att det ska resultera i en lite längre grillartikel i en tidning, men allt kring det är inte klart än. Jag kommer inte blogga om det förrän tidningen är ute men det blev faktiskt så jävla bra. Sjukt nöjd.

Jag fick i alla fall lite grillad entrecote över och när vi kom hem till lägenheten så kände jag att jag var sugen på lite texmex (ovanligt Anders) och det var ju bra att göra något på köttresterna. Jag hade nyligen läst om gorditas och blev så klart sugen på att testa. Gorditas går att göra på många olika sätt och man ser dem även bakade som små calzones. Jag valde dock att använda bröden lite som små pitabröd som jag fyllde med förhållandevis enkla tillbehör. Jag har sjuka mängder masa harina (ett speciellt majsmjöl) hemma och måste använda det i lite högre grad framöver så det inte hinner gå ut i datum.

Du behöver för tre väldigt hungriga personer

Gorditas

4 dl masa harina (går tyvärr inte att ersätta med annat majsmjöl)
0,5 dl vetemjöl (glutenfritt blir det enkelt genom att ersätta vete med valfri mjölmix)
1 tsk bakpulver
0,5 tsk salt
2 msk smält ister (kan ersättas med smör, men det är ju inte rätt)
2,75 dl vatten

Salsa med kött

200 g strimlade nötköttsrester, jag använde grillad entrecote
1 torkad chipotle, urkärnad och sönderbruten
1 jalapeno, urkärnad
3 vitlöksklyftor
2 gula lökar, skivade
1 burk bra konserverade tomater
1 tsk mald spiskummin
1 tsk mald koriander
saft från en halv lime
salt och socker att smaka av med

Övrigt

strimlad spetskål (ja, jag gillar spetskål)
strimlad urkärnad tomat
finriven manchego
färsk koriander

Gör så här

Vi börjar med salsan. Lassa ner allt utom köttet och limesaft i en kastrull och koka i 20 minuter. Mixa sedan ordentligt, häll på limesaft och smaka av med salt och lite lite socker. Lägg ner köttstrimlorna på eftervärmen och låt stå tills det är dags för montering.

Blanda alla torrvaror till bröden. Häll på smält ister och vatten och arbeta samman till en deg. Den ska vara lite kladdig och besvärlig. Dela upp degen i tolv bitar (om du vill göra lite små gorditas). Lägg en degklump på en plastskärbräda, lägg över en plastpåse och tryck ut den till ungefär 10 cm diameter. Har du valt att göra färre bröd av degen så ska du så klart trycka ut dem större.

P1040147

Hetta upp en gjutjärnspanna så in i helvete. Grädda dina kakor 1 minut på varje sida. Det kommer osa en del och bli lite svartfläckigt på brödets yta. Gör så med alla tolv bröden och lägg de färdiga på en bakduk. Ni ska de friteras också.

P1040150

Hetta upp olja i en traktörpanna eller liknande, jag körde med 3 cm hög nivå, till 180 °C. Lägg ner bröden två i taget (om du får plats) och fritera i 30 sekunder. Vänd dem sedan och fritera ytterligare 10 sekunder. Då ska de liksom poppa upp och bli lämpliga att fylla sedan. Låt bröden rinna av på ett hushållspapper.

P1040152

Skär upp bröden lite försiktigt och fyll med kål, tomat, koriander, köttsalsa, riven manchego och toppa med lite ytterligare koriander. Servera direkt. 

P1040155

P1040158