Ingredienser

Min amerikanska chili

Inom texmex-svängen är chili på något sätt basen till allt. Att kunna göra en bra chili är lite som att kunna simma och cykla och just därför är det något jag trasslat med i väldigt många år och förfinat lite lite hela tiden. Jag skulle tro att en personlig chili är för en matälskare vad en sällsynt vintageväska är för en modeintresserad.Det här är långtifrån det enda rätta sättet att göra en bra chili men det är i alla fall mitt sätt och det brukar vara väldigt uppskattat.

Innan jag kommer till receptet så vill jag ta tillfället i akt och såga den svenska taco-kulturen. Santa Maria har tjänat otroliga pengar på folks tacofredagar och jag tycker bara det är så ruggigt tråkigt. Tacos och texmex är så ofantligt mycket mer än köttfärs med Santa Marias kryddmix och någon grön slem som man understår sig att kalla guacamole. Med det sagt vill jag ändå lyfta några av deras texmex-produkter som jag finner riktigt bra. Deras majschips är de klart bästa på den svenska marknaden och den inlagda jalapenon liksom den konserverade gröna chilin håller väldigt hög klass.

Igår hade vi några vänner på besök och jag lagade min chili. Jag lagade faktiskt det mesta av den under lördagen då den vinner en hel del på en dag i kylskåpet, men det kommer jag tillbaks till senare.

Ingredienser

Det här behöver man

3 röda paprikor
2 gula lökar 
1 (helt beroende på styrka) chili av något slag. Senast använde jag en stor men rätt mild hemodlad Fresno-chili. 
3 vitlöksklyftor 
0,5 dl neutral olja 
1/2 torkad och rökt snackpaprika (det här är svårt att få tag på och kan uteslutas, jag har gjort min själv) 
3 små chipotle (torkad hel chipotle är klart överlägset chipotlepasta på burk och brukar inte heller vara så svårt att få tag på i affären. Kolla vid chilin, det brukar ligga påsar med torkad chili av olika slag. Se upp med styrkan) 
2 msk korianderpulver 
2 msk spiskummin 
2 msk chilipulver av något slag 
1 msk timjan 
1 msk oregano 
1 burk goda krossade tomater (Kung Markattas sortiment är verkligen prima) 
33 cl lageröl 
1 kg bra högrev (putsning är faktiskt inte så viktigt) 
salt efter behov 
3 msk barbequesås med röksmak (helst gör man så klart egen men igår körde jag Sweet Baby Ray’s) 
1 msk socker 
1 burk kidneybönor 
1 burk stora vita bönor

Gör så här

Börja med att lägga chipotlen och den rökta paprikan i blöt i så lite uppkokat vatten som möjligt men ändå så det täcker. Klyfta lök och paprika, skiva chilin och vitlöken tunt. När chipotlen och den rökta paprikan har mjuknat så hacka dem fint. Stek allt detta, på ganska hög värme i en stor gryta i ungefär tre-fyra minuter. Rör omkring hela tiden.

Blanda sen i alla kryddor och fortsätt steka under omrörning i fem minuter. Det behövs rejält med värme för att få ut alla smaker ur kryddorna. I alla fall koriander vinner på att rostas litegrann.

Slå sedan i ölen och de krossade tomaterna och koka upp allt. När det kokar så gräv ett litet hål i mitten och lägg ner köttbiten som den är. Nu är det dags att sänka ner värmen till småputtrande och lägga på ett lock. Så här ska den stå i fyra timmar.

Efter fyra timmar kan man känna efter med en gaffel så att köttet faller isär. Ta upp köttbiten på en skärbräda och ge dig på den med två gafflar. ””Jag brukar servera chilin till nachos, inlagd jalapeno, riven lagrad ost, gräddfil och en god guacamole. Ett väldigt bra recept på guacamole hittar ni här. Man kan också ersätta sin jävla köttfärs i tacos med chilin.”Köttet ska nu slitas sönder så det bara blir en trådig köttmassa. Passa också på att ta bort hinnor och sånt snusk som eventuellt kan förekomma. När köttet är isärslitet så läggs det tillbaka i grytan. I det här steget brukar jag ta av locket och koka ihop chilin lite så den inte blir så vattnig. Det är en smaksak hur vattnig man vill ha den så det får man prova ut själv. Nu passar det bra att ställa undan grytan, kanske i kylen över natten.

Slutligen tillsätter jag bbq-sås och saltar upp under provsmakning så att den blir perfekt. Den går utmärkt att varmhålla länge tills gästerna anländer och det sista jag gör är att tillsätta de avrunna och avsköljda bönorna och se till att de värms upp lite också. Bönorna ska inte kokas i onödan då de riskerar att spricka av det. Bönor är inte på något sätt ett måste i en chili och i vissa lägen föredrar jag att skippa bönorna helt.

Jag brukar servera chilin till nachos, inlagd jalapeno, riven lagrad ost, gräddfil och en god guacamole. Ett väldigt bra recept på guacamole hittar ni här. Man kan också ersätta sin jävla köttfärs i tacos med chilin.

Det är lite av ett projekt det här men resultatet är lysande. Det är dessutom inget jobbigare att dubbla receptet och köra matlådor ett jävla tag.